Siniša Mali
Printscreen / Happy
Siniša Mali

Printscreen / Happy

Siniša Mali, Foto: Printscreen / Happy

On je naveo da se do juče u 8.00 javilo četiri miliona građana da dobije po 100 evra, što je kako je dodao "ogromna većina, tako da samo mali broj to nije učinio".

Pema njegovim rečima, već je isplaćeno oko dva miliona građana, jer su novac dobili penzioneri i oni koji primaju novčanu socijalnu pomoć.

Novac, isplata, šalter

Tanjug/Filip Krainčanić

Novac, isplata, šalter, Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je, komentarišući veliko javljanje za tu novačnu pomoć, rekao da je "potrebno razumeti Srbiju", za razliku od "tajkuna koji kažu da im ne treba 100 evra".

Govoreći o pomoći firmama kojima se isplaćuju po tri minimalne zarade za zaposlene, on je rekao da država "nije htela da dozvoli masovna otpuštanja i to se i nije desilo".

- Naše mere su pogodile cilj - rekao je Mali navodeći da za pomoć ima novca u budžetu.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je jutros gostujući na televiziji „Hepi“ da danas počinje isplata jednokratne novčane pomoći od 100 evra građanima koji su se prijavili, kao i da je završena isplata za dva miliona penzionera i primaoca novčane socijalne pomoći.

„Prijavilo se više od 4 miliona ljudi, što je uz penzionere i primaoce nočane socijalne pomoći ukupno 6 miliona građana Republike Srbije. Tražili smo pravu meru pomoći, koja će im pomoći da pokriju neke troškove, da imaju novca da kupe ono što možda do sada nisu mogli. To se vraća našoj privredi“, rekao je Mali i dodao da će za tu pomoć država izdvojila oko 600 miliona evra.

Mali navodi da je Uprava za trezor jutros krenula sa isplatama.

„Po 500.000 građana dnevno će dobijati uplate po 100 evra. Oni će do 7. juna biti isplaćeni. Pokazali smo koliko smo kao država ozbiljni i na ovaj način to i dokazujemo“, rekao je on.

Ministar je ponovio da je država prvi put u istoriji pomaže, da ima dovoljno novca.

„Nije to mala pomoć, svi smo mi manje ili više pogođeni, a ovim želimo da pokažemo da država najveći teret krize izazvane virusom korona preuzima na sebe. Pomoć podrazumeva i garantnu šemu, isplatu minimalne zarade... Država je ranije bila ekonomski slaba, više je vodila računa o sebi, puštala je privatnike da se snalaze bukvalno kako znaju i umeju, a sada to više nije tako“, istakao je on.

Mali je poručio da je jaka privreda pokretač ekonomije svake zemlje, a da je osnovni cilj mera bilo očuvanje radnih mesta i proizvodnje.

„Kriza iz 2008. godine ne može da se poredi sa ovom krizom, jer je cela planeta stala. Milioni ljudi ostaju bez posla. Sada država kaže da nema otpuštanja u državnim firmama, ali želi i da pomogne privatnicima. Prvi put država isplaćuje tri minimalne zarade za milion i 52 hiljade radnika. Jedan minimalac je već isplaćen, a slede još dve uplate“, rekao je Mali.

Ministar je ponovio da kada je reč o isplati minimalne zarade, da se ta mera odnosi na pomoć privredi, ali da novac ide direktno na račune zaposlenih.

„Za mere podrške privredi u uslovima krize izdvojeno je 5,1 milijardi evra, što je 11 odsto BDP-a Srbije. Po tome je Srbija bukvalno u grupi od desetak zemalja u svetu koja je uspela da izdvoji taj novac. Podsetio bih i da je povećana plata zdravstvenim radnicima za 10 odsto, a izdvojeno je i po 4.000 dinara jednokratne pomoći penzionerima. Naš cilj je bio da pomognemo onima kojima je pomoć bila najpotrebnija, da sprečimo masovna otpuštanja i taj scenario Srbija nije imala“, istakao je Mali