Siniša Mali
Tanjug
Siniša Mali

Alo.rs

Siniša Mali, Foto: Alo.rs

Srbija ima za cilj da do kraja godine postane deo Euroklir sistema, i da u bliskoj budućnosti poveća strana ulaganja u svoje domaće obveznice za 40 odsto, rekao je u intervjuu za Rojters ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali.

Euroklir, firma sa sedištem u Belgiji, specijalizovana je za trgovanje i čuvanje domaćih i prekograničnih hartija od vrednosti (obveznice, akcije, derivati), čime stranim investitorima olakšava pristup lokalnim tržištima. Samim tim, uključivanje Srbije bi omogućilo stranim investitorima da trguju domaćim državnim obveznicama preko Euroklir platforme, navodi Rojters.

Potpisivanje ugovora između Vlade Republike Srbije i Euroklira se očekuje u oktobru.

"Za mene je to nagrada za sve ono što smo već uradili. Učinićemo sve što je neophodno u narednih nekoliko meseci kako bismo to ostvarili", kazao je Mali za Rojters nakon što je potpisao Memorandum o razumevanju sa Euroklirom.

„Nastavićemo da radimo na tome kako bismo već do kraja godine imali državne obveznice koje su podobne za trgovanje putem Euroklir platforme”, dodao je Mali.

Pristup tom međunarodnom sistemu uglavnom donosi više stranog kapitala na domaće tržište i često niže troškove zaduživanja. To je bio slučaj u Rusiji, koja je pristupila Eurokliru 2013. godine.

Siniša Mali

Tanjug

Siniša Mali, Foto: Tanjug

Mali je istakao da se nada da će to privući više stranih investitora u Srbiju, koja je najveća zemlja na Zapadnom Balkanu.

“To će proširiti bazu naših stranih investitora, tako da očekujem da ćemo imati porast od 30% do 40%”, rekao je Mali, dodajući da se nada da će polovinu domaćih obveznica držati upravo strani investitori.

Mali je istakao da je Vlada Republike Srbije u kontaktu sa rejting agencijama i da Srbija očekuje svoj prvi investicioni rejting.

“Očekujemo da ćemo dobiti investicioni rejting već ove godine”, rekao je on.

Intervju ministra Siniše Malog

Reuters printscreen

Intervju ministra Siniše Malog, Foto: Reuters printscreen

Rejting agencije S&P i Fitch su podigle rejting Srbije na BB+ u poslednjih pet meseci, što je za jedan nivo ispod investicionog rejtinga. S&P je takođe dao Srbiji pozitivne izglede, navodeći u prilog tome snažan priliv stranih direktnih investicija i fiskalnu disciplinu.

Vlada Srbije planira da na lokalnom tržištu emituje oko 230 milijardi dinara i još dve milijarde evra na međunarodnom tržištu kapitala, denominovanih u evrima, navodi Rojters.

Siniša Mali

Ministarstvo finansija

Siniša Mali, Foto: Ministarstvo finansija

Mali je istakao i da Vlada sagledava mogućnosti za zaduživanje u kineskim juanima i dodao da se razmatra izdavanje zelene obveznice, na domaćem ili na međunarodnom tržištu, u 2021. godini.

Ministar finansija je istakao za Rojters i da se nada da će srpske hartije od vrednosti biti uključene u JP Morganov indeks državnih obveznica zemalja u razvoju u naredna dva meseca, nakon što su prethodno pre desetak dana stavljene na listu za potencijalno uključivanje.