Siniša Mali progovorio o penzijama: Srećan sam što ovo mogu da kažem...

Ministar finansija obratio se u Jutarnjem dnevniku

Siniša Mali
Siniša Mali, Foto: Printscreen

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je u poslednja tri meseca više od 10.000 kredita podeljeno je privredi, da su plate u javnom sektoru i penzije sigurne i da je država ispunila obećanje dato građanima.

"Sada smo u drugoj polovini jula meseca, koji je poslednji mesec sprovođenja mera podrške. Kada saberemo sve tri minimalne zarade, novčanu pomoć od 100 evra i odlaganje kredita, to je ukupan iznos od 278 milijardi dinara u kešu. Obećanje koje smo dali pre par meseci smo ispunili", rekao je ministar.

On je rekao da je broj zaposlenih na 30. juni u odnosu na februar veći nego u odnosu na prethodnih nekoliko meseci.

"To je pravi podatak, dosta radnih mesta je otvoreno. Preko 1.100 preduzeća preko Fonda za razvoj i preko poslovnih banaka učestvovalo je u raspodeli pomoći u okviru seta novih mera za pomoć", istakao je Mali.

Do kraja ovog meseca do milijardu evra biće pušteno u promet za preduzeća koja su tražila kredite za likvidnost.

"Sada treba biti pametan i videti šta i na koji način će se dešavati u narednom periodu", naglasio je ministar.

Kaže da ne očekuje do prvog novembra veće pomake i negativne posledice na tržištu rada upravo zbog sprovedenih mera.

Što se tiče budžeta, uveliko se priprema za 2021. godinu, poslate su instrukcije za sve buduće korisnike, očekuje se da do prvog septembra svi daju svoje ciljeve.

"Zajedno sa PKS i Zavodom za statistiku se trenutno sprovodi najveće istraživanje, više od 1.000 preduzeća učestvuje. Istraživanje je u vezi sa tim kako smo do sada sproveli ove mere, kako su reagovali kupci, dobavljači. To je najsveobuhvatniji mogući pregled ove situacije. Sada ćemo videti koji su sektori više i manje pogođeni, pa ćemo znati kako da reagujemo. Ono što mi želimo je da umesto da predviđamo, imamo bazu podataka", rekao je ministar.

On je rekao da je jedna lepa vest za gradane Srbije je da je ukupan priliv od PDV-a bio za 4 milijarde dinara veci od očekivanog.

"Raduje me to što se akcize placaju na vreme, postoji promet. Penzije i plate u javnom sektoru su sigurne, nemamo nekih problema, nemamo problema sa likvidnošću. Ono što je sigurno je da ćemo sa ovakvim stanjem u preduzeću i odgovornom ekonomskom politikom podržati privredu."

 

 

Povezane vesti

 • Korisnik: Nikola87
  16/07/2020 - 20:13
  Epidemija se odrazila na sve ali drzava se potrudila i dalje se trudi da niko ne oseti gubitke!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi