cveće, hortikultura
E-stock/Miloš Rafailović
cveće, hortikultura

E-stock/Miloš Rafailović

Foto: E-stock/Miloš Rafailović

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović izjavio je da se razlozi za to nalaze u činjenici da i Srbija i jug Francuske imaju skoro identičnu mikroklimu, odnosno veliki broj sunčanih dana i kvalitetno zemljište.

Prema njegovim rečima, najznačajniji regioni za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja su sever Vojvodine, okolina Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove. Bogunović ističe da su domaćim proizvođačima cveća i ukrasnog bilja neophodni dodatni podsticaji, veći zasadi i najsavremenije tehnologije da bi se bolje pozicionirali na svetskom tržištu i povećali izvoz.

Podseća da je Ministarstvo poljoprivrede na predlog članica Grupacije proizvođača cveća i ukrasnog bilja PKS, usvojilo više inicijativa vezanih za subvencionisanje proizvodnje ruža i regulisanje statusa proizvođača cveća, što bi trebalo da doprinese bržem razvoju ove grane privrede.

Sadašnja situacija je takva da je ukupna spoljnotrgovinske razmena Srbije sa svetom cveća i drugog ukrasnog bilja, lane iznosila 19,4 miliona evra.

Izvezeno je 2,7 tona vrednih 4,2 miliona evra, a uvezeno 6,7 tona u vrednosti od nešto više od 15 miliona evra, prenosi Tanjug.

Srbija je najviše cveća izvozila u Evropsku uniju, 51 odsto ukupnog izvoza, zatim u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan, dok je najviše cveća uvezla iz EU, i to iz Holandije, Italije i Slovenije.