Ključevi, stan, iznajmljivanje stana
Shutterstock, ilustracija
Ključevi, stan, iznajmljivanje stana, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Da. Morate. Zakonom nije definisano da ne morate da ispunjavate svoje obaveze, ali ovih dana su se pojavili fantastični primeri koji pokazuju koliko možemo da budemo solidarni i da pomognemo jedni drugima kada je najteže.

Mahom, stanodavci prethodnih dana obradovali su svoje stanare vestima da im neće uzimati kiriju za ovaj mesec, a neki čak sve vreme vanrednog stanja.

Lepi primeri ne stižu samo iz Beograda, već i iz Novog Sada, Pančeva...

"Zove me brat da mi kaže da im je gazda stana u kome su rekao da ne moraju da plaćaju kiriju dok ovo ne prođe. Bože kakav čovek, morala sam to da spomenem ovde jer smo pali u nesvest", jedan je od primera.

Ako nemate ugovor

Međutim, to da li će vam stanodavac oprostiti kiriju, trenutno zavisi isključivo od njegove volje. Još ukoliko niste potpisali ugovor o zakupu, koji bi trebalo da se podrazumeva u praksi, ništa vas neće zaštiti čak i da se na državnom nivou donese neka odluka u tom smislu.

- Ukoliko ne postoji validan ugovor između stanara i stanodavca sve je pitanje međusobnog dogovora - kaže Jasmina Dražić sa portala 4.zida.rs.

Ako imate ugovor

Opet, vanredno stanje ne mora da vas oslobodi plaćanja stana. Može jedino rate kredita za stan. Što je sada i zvanično usvojena mera.

- Čak i da postoji validan ugovor, sačinjen od strane pravnog lica i overen kod notara, pitanje je da li su ugovorom definisane ovakve iznenadne situacije. U svakom slučaju, u cilju i stanodavca i stanara jeste da se postigne dogovor - dodaje Dražić.

Međutim, razvoj situacije možda će nagovoriti brojne stanodavce da slede pozitivne primere i smanje, ili ukinu kirije u narednim mesecima.

- Ukoliko studenti do kraja svoje školske godine ne budu imali uživo predavanja ili vežbe, neki od njih će poželeti da odu kući. Pojedini stanodavci će u ovoj situaciji spustiti kiriju, ne samo kako bi zadržali svoje sadašnje stanare, već i kako bi pokazali solidarnost u ovim vremenima. Iako sajt za oglašavanje nekretnina 4zida.rs ne utiče na to koju će cenu za izdavanje ili prodaju odrediti vlasnici, verujemo da je jedino logično ponašanje u ovim trenucima međusobna solidarnost i razumevanje - kaže ona.

Ipak, i u ovoj situaciji postoje i oni koji pokušavaju dodatno da zarade pa podižu cene pravdajući se upravo situacijom u zemlji.

Komentari (2)

Stanodavac

23.03.2020 20:43

Moji podstanari ce placati samo reziju (troskove koje naprave stanujuci) za stan a najam nece placati dokle god traje ova nemila situacija pa i duze. Ako bi, kojim slucajem ostali bez posla, nece placati nista dok ne nadju drugi posao. I podstanari su ljudi i, ako smo u prilici, trebamo im pomoci.

Marija

23.03.2020 21:18

Mislim da bi podstanari trebali platiti samo troskove a da stnrinu svako ko moze neka smanji, oprosti ili kako moze.