Aleksandar Vučić, poseta, fabrika obuće, Knjaževac
Alo.rs
Aleksandar Vučić, poseta, fabrika obuće, Knjaževac

Alo.rs

Aleksandar Vučić, poseta, fabrika obuće, Knjaževac, Foto: Alo.rs

U Srbiji nedostaje oko 30.000 zanatlija različitih profila, pokazuje računica Građevinske komore Srbije, a stručnjaci i nadležni upozoravaju da je teško nadomestiti deficit ovog kadra, a rešenje vide u višim platama, boljim uslovima rada, dualnom obrazovanju i boljem planiranju na tržištu rada. Goran Rodić iz Građevinske komore kaže da Srbiji nedostaje "čitava zanatska elita", što pogađa i građevinski sektor koji je oslonjen na čak 50 industrijskih grana.

"Među njima nisu samo tesari, armirači, zidari, stolari... već i oni koji se bave elektro-instalacijama, mašinskim instalacijama, ali i visokotehnološki majstori, i ako oni budu odlazili u inostranstvo nećemo moći da održavamo postojeće sisteme", rekao je Rodić za Tanjug.

"Teško je nadomestiti kvalitetnu radnu snagu i primetno je da dolaze građani Makedonije, Albanije da rade kod nas. Najveći problem je što nam nedostaju majstori, kvalifikovani rukovaoci mašina, dobre poslovođe", ističe Rodić i navodi da je rešenje dualno obrazovanje i "podmlađivanje" zanatskog kadra, jer kako kaže, sadašnji radnici su sve stariji, imaju uglavnom više od 50 godina i neophodna je "smena generacija".

On ističe da u Srbiiji sada njihova primanja nisu više tako zanemarljiva i da su za neke poslove dnevnice skočile i na 100 evra. U oglasima koje objavljuju poslodavci može se videti da se ponuđene plate kreću od 35.000 dinara, pa čak do 2.500 evra, a razlika u visini primanja zavisi od toga da li je rad za stalno, na određeno tokom izrade projekta i od stručnosti, iskustva i znanja u metodama zavarivanja.

Fabrika Mei Ta u Obrenovcu

Tanjug

Fabrika Mei Ta u Obrenovcu, Foto: Tanjug

Kao primer u Infostudu , portalu za zapošljavanje, navode oglase za tesare kojih je tokom ove godine objavljeno 180, a prosečno po oglasu javilo se pet kandidata. Prosečna ponuđena plata iznosila je oko 60.000 dinara, dok je u dva oglasa plata znatno odskočila, a poslodavac je ponudio platu od 2.500 do 3.000 evra.

Igor Simović iz jednog vodoinstalaterskog servisa u Beogradu kaže da se njihove plate u Srbiji kreću od 50.000 dinara (fiksni iznos) pa naviše, u odnosu na to koliko rade, ističe da za njih posla uvek ima, ali da dosta kolega odlazi u inostranstvo zbog boljeg plaćanja. U Infostudu ukazuju da je problem što ne mogu svi poslodavci da ponude visoke zarade i odlične uslove rada, i da već godinama zbog toga vlada deficit i borba poslodavaca da privuku i zadrže raspoložive kadrove.

Oni podsećaju da se od 2020. očekuje liberalizacija tržišta rada sa Slovenijom i Nemačkom u kojima nedostaju upravo struke koje su i kod nas deficitarne, pa ostaje da se vidi kako će se srpski poslodavci izboriti sa ovim izazovom. Kao problem navode i nedostatka školovanog kadra, i to isključivo kada je reč o nekvalifikovanim pozicijama, zbog nezainteresovanosti mladih za ova zanimanja, a, kako navode, ne vide priliku da time mogu da budu kako brzozapošljivi, tako i veoma dobro plaćeni.

Podaci Infostuda pokazuju da je na tržištu poslova koji ne zahtevaju visok stepen stručne spreme, najteže doći do kadrova iz oblasti nege lepote (frizer, kozmetičar), ugostiteljstva (kuvar,mesar, pekar), građevine (armirač, zidar) i mašinstva (autolimar, metaloglodač, stolar).

U Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) kažu da, što se tiče onih koji su na evidenciji te službe, do posla brže dolaze operateri na CNC mašinama, zavarivači, utotroničari/mehatroničari, knjigovođe, kuvari, elektrotehničari-elektronike, računara, računarskih mreža i telekomunikacija, tehničari mehatronike, tehničari za biotehnologiju, tehničari za kompjutersko upravljanje, tesari, zidari, armirači, mesari.

Kod tih profila, u najvećem broju slučajeva, prvenstveni uslov za zapošljavanje je odgovarajuće radno iskustvo, kao i posedovanje specifičnih znanja i veština, objašnjavaju u NSZ.

Komentari (2)

deled

29.12.2019 13:46

Kako sad odjednom plata do 2.500 evra kada su do sada zanatlije imale malu platu. Postavlja se pitanje da li će to biti u stvarnosti i sa kojom dužinom radnog vremena? Meni ovo liči na imaginaciju!

Grga Pitić

29.12.2019 15:16

Ne nedostaju, nego ne rade za firme.