Dalekovod Struja Električna energija
Profimedia
Zorana Mihajlović, Nela Kuburović, Jadranka Jaksimović

Tanjug/Filip Krajinović

Zorana Mihajlović, Nela Kuburović, Jadranka Jaksimović, Foto: Tanjug/Filip Krajinović

Mihajlović je istakla da je zbog toga od velikog značaja sporazum o saradnji koji je nedavno potpisan između vlada Srbije i Francuske, a koji se osim metroa, odnosi i na pomoć te zemlje u razvoju pametne mreže koja će omogućiti da se u Srbiji bolje upravlja potrošnjom i da se smanje gubici struje.

"Naši gubici u distributivnoj mreži jesu sniženi i jesu niži nego što su bili, ali iznose negde 11,5 odsto, pa kada to saberemo sa onim gubicima na visokom naponu, koji su takođe niski, Srbija na te tehničke i netehničke gubitke godišnje gubi 250 miliona evra", rekla je Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara da objasni šta je podrazumevao sporazum sa Francuskom u delu o distributivnoj mreži.

Ističe da je taj sporazum značajan jer će pomoći Srbiji da se u infrastrukturi podgine "za jednu lestvicu više", u saobraćuju je, dodaje, to metro, a u energetici to je, kaže, automatizacija srednjenaponske distributivne mreže.

Mihajlović je ukazala da postrojenje odsumproavanja za TE "Nikola Tesla B" u Obrenovcu, za koji je danas postavljen kamen temeljac, košta 210 miliona evra i da će naša država smanjenjem gubitaka na distributivnoj mreži moći više novca da uloži u takve projekte.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Lucky

02.12.2020 02:40

Odvratna si mi i pamecu i pojavom od uvek bila ali ,evo javno te molim da neradis nista za vreme trajabja svog mandata,da ne cackas oko strije i otale energetike jer ce se srusiti gore nego tvoji koridori za koje si licno bila odgovorna moralno i materijalno.MOLIM TE NE RADI NISTA,CUTI SEDI I UZIVAJ.