Vakcinacija, vakcina
Tanjug
Vakcinacija, vakcina

Tanjug

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Isprva su se pojavili navodi da građani Crne Gore dolaze u Beograd i vakcinišu se. A onda je usledila vest koja je odjeknula kao bomba - hrvatska književnica Vedrana Rudan vakcinisala se u Srbiji. Javno objavljivanje ovog iskustva otvorilo je niz pitanja, prvenstveno “otkud to da stranci uopšte mogu da se vakcinišu u Srbiji” ali i, da li je to neko muvanje sa vakcinama.

Činjenica je da na e-upravi na kojoj se prijavljuju za vakcinaciju građani Srbije, od prvog dana postoje još dve otvorene opcije - strani državljani sa boravkom u Srbiji i strani državljani bez boravka u Srbiji.

Vedrana Rudan na vakcinaciji u Beogradu , Foto: Foto Beo info

Kako saznajemo među do sada vakcinisanima su osim građana Crne Gore, predstavnici diplomatskog kora, kompanija...

U Vladi kažu da se stranim državljanima vakcina ne naplaćuje.

Hrvatska književnica Vedrana Rudan u svom javnom obraćanju upitala se “Što je ovo? U Srbiji švedski stol krcat cjepiva?”, ali i kome može pasti na pamet da se “Evropljanima nudi cjepivo na Balkanu”. I tako je iz susedne Hrvatske, odnosno EU, došla u Beograd i primila kako kaže kinesku vakcinu.

Vakcinacija, vakcina, Foto: Tanjug

Poslednjih dana u Evropskoj uniji otvoreno je pitanje, koliko je Unija zapravo podbacila u nabavljanju vakcina, ali koje su razmere zatvaranja za kineske i posebno ruske vakcine. Činjenica je da je jedinstveni sistem EU u kolapsu, a pojedine članice su počele same da se snalaze pa je Mađarska svoje granice otvorila i za ‘Ruse’ i ‘Kineze’. Članice EU kasne sa planiranom dinamikom, a Nemačka i nekoliko nedelja. Činjenica je, u EU nema dovoljno vakcina i zaključavanje država je prolongirano.

Vakcina, Foto: AP Photo/Niranjan Shrestha

Srbija je privukla pažnju jer je prva u Evropi po broju vakcinisanih građana na 100 stanovnika u poslednjih nedelju dana, dok treće mesto zauzimamo prema broju vakcinisanih u svetu. To pokazuje statistika urađena prema podacima prikupljenim iz američkih vladinih izvora putem projekta “Naš svet” na Univerzitetu u Oksfordu. Prema ovim podacima ispred su samo Izrael i Emirati.

Prema dostupnom upitniku na e-upravi, i stranci mogu da iskažu interesovanje i biraju između vakcina Fajzer/Biontek, Moderna, Sputnjik V, Astrazeneka/Oksford i Sinofarm.

Prema navodima objavljenim u crnogorskim medijima, vakcinacija u Srbiji je po “komercijalnoj ceni i jedna doza košta oko 70 evra”. Tamošnji mediji nisu naveli dodatne informacije niti razjasnili kako se sprovodi “komercijalna vakcinacija protiv kovida u Srbiji”.

BONUS VIDEO:

Pročitajte još:

Komentari (1)

Nikola

02.02.2021 22:07

Ako je 4000 stranaca dobiilo vakcinu kod nas pitam se šta je sa nama koji smo se prijavili za Fajzer jjoš malo pa mesec dana. I još nis.o dobili termin za vakcinisanje.