Darko Šarić
E stock
Darko Šarić

E stock

Darko Šarić se dobrovoljno predao pre šest i po godina srpskim vlastima, Foto: E stock

Advokat Marko Kljajević izjavio je juče u završnoj reči u procesu za navodno "pranje" 22 miliona evra od kokaina, da je Darko Šarić (49) predstvaljen kao čudo i crni đavo, te da je nekome bilo u cilju da ga ocrni! Nekadašnji sudija u procesu za ubistvo Zorana Đinđića, a sada advokat, izjavio je u završnici suđenja da Tužilaštvo nije dalo nijedan jedini dokaz, kojim bi se dokazali navodi optužnice.

- Prostim uvidom u predmet mogla bi da se donese oslobađajuća presuda bez ijednog jedinog dokaza. Nekome je itekako bilo u interesu da se ovaj proces vodi 10 godina, a sve u cilju ocrnjivanja ljudi i kapitala. Ne postoji apsolutno nijedna indicija da ovaj kapital potiče iz krivičnog dela. Nezakonito su sastavljene optužnice i vođeni postupci. To zna svaki student prava! A pravo je da su ta dva postupka trebalo da se sude jedinstveno. Šarić je predstavljen kao crni đavo, čudo! Da ga nisam video, još bi u to i poverovao. A on se čovek čitav život bavio biznisom. Ova optužnica je sklepana, mozaički postavljena i neminovo je da se donese oslobađajuća presuda za optužene - rekao je Kljajević.

Marko Kljajević advokat

Nenad Vujanović, Alo

Marko Kljajević advokat, Foto: Nenad Vujanović/ Alo

Advokat Branislav Popovac, branilac Darka Šarića i njegovog kuma Nebojše Jestrovića, je izjavio da tužilac nije dokazao da su njegov klijent i još 17 optuženih "prali" novac.

- Kojih je to 20 miliona evra, od čega su oni? Da je tužilac makar malo više pažnje posvetio krucijalnom dokazu, finansijsko-ekonomskom veštačenju, video bi da je blizu 50 miliona evra legalno stečeno. Odakle taj prljav novac? Da je tužilac poklonio pažnju veštačenjima stručnjaka ekonomske struke i da je umesto pogrešno dokumentacije, video mišljenje iz dopunskog nalaza, pročitao bi da je komisija veštaka prikazala realne tokove novca. Tužilac nije dokazao da je bilo kojim izvedenim dokazima utvrđeno "pranje novca". Dokazaćemo da ovde nema prljavog novca - od izvora do ušća -rekao je Popovac.

On je naveo i da ga je potresao tužiočev izraz "upumpavanje para".

- Ne shvatam da je to neki kriminalni pojam, već termin bez negativne konotacije. Ničim nije dokazano da je "prljav" novac "upumpavan" u Srbiju, kao što tvrdi tužilac. U Crnoj Gori su oslobodili Duška Šarića i Jovicu Lončara za navodno "pranje para", a jedino ovde u Srbiji se to smatra "prljavim" investicijama – rekao je Popovac i istakao da tokom celog postupka nije utvrđeno da su Šarić i ostali počinili krivično delo "pranje para".

Advokat Dejan Lazarević je istakao da Šarić i ostali optuženi nemaju veze sa optužbama, za koje ih tereti tužilaštvo.

Dalibor Katančević, advokat

Nenad Vujanović, Alo

Samo oslobađajuća presuda dolazi u obzir, rekao je advokat Dalibor Katančević, Foto: Nenad Vujanović/ Alo

- Tužiočeva istina je sada na klimavim nogama. Darko Šarić nije nikakav novac stekao od droge niti ga ulagao u nelegalne tokove - rekao je advokat Dejan Lazarević.

Advokat Dalibor Katančević je izjavio da ne shvata zašta su optuženi njegovi klijenti.

- Sud nema drugu alternativu nego da donese oslobađajuću presudu- naglasio je Katančević.

Nebojša Jestrović

Alo

Branioci su istakli da je Nebojša Jestrović ekonomski eskpert i da je bio savetnik u kupvoinama spornih preduzeća, Foto: Alo

Advokati su istakli i da je Šarićev kum Nebojša Jestrović ekonomski ekspert, te da nema nikakve veze sa "pranjem para". Oni su dodali da je Jestrović imao svoju firmu i da je za Darka Šarića radio u procesu prodaje "Štampe". Branioci su precizirali da je Jestrović imao firmu "Municipium S" u Beogradu i akcije u preduzeću "Palić" iz Subotice. Kako su istakli, on je bio član konzorcijuma firme "Maestral turs" iz Budve i subotičkog "Palića" prilikom kupovine hotela "Putnik" i "Vojvodina" iz Novog Sada. Takođe su dodali da je Jestrović svojim savetima pomagao samo u vezi kupovine "Bratstva" iz Preševa.

Tužilac traži 12 godina robije

Prethodno je zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić zatražio u završnoj reči pred Specijalnim sudom u Beogradu maksimalne kazne od 12 godina za Darka Šarića i još 17 optužernih u procesu za navodno "pranje" 22 miliona evra. On tvrdi da je optužba dokazala da su Darko Šarić i ostali optuženi od trgovine drogom oprali više od 20 miliona evra, ulažući taj novac u legalne poslove, kupujući firme, nekretnine i zemljište po Srbiji.

Iznošenje završnih reči odbrane se nastavlja danas. Posle branioca, reč će imati optuženi, ali se očekuje da će se Darko Šarić na sledećem suđenju, planiranom za jul, obratiti sudskom veću.

Pročitajte i: