Pljačka
RTG.RS
Pljačka

RTG.RS

Pljačka, Foto: RTG.RS

Maskirani i naoružani pljačkaši, koji su govorili albanski, odmah posle pljačke pobegli su u pravcu Prištine, ali su samo nekoliko kilometara dalje imali peh na putu. Pukla im je guma, pa su ostavili kombi i bankomat i pobegli u nepoznatom pravcu.

- Bilo je oko 4 ujutru kada je čuvar doma kulture primetio kombi i jedan automobil koji su se parkirali ispred zgrade. Izašao je da vidi o čemu se radi jer je bio policijski čas, a niko nije najavio svoj dolazak u ranim jutarnjim satima. Dvojica pljačkaša su ga poprskali biber-sprejom, onesposobili ga, dok su ostali vezali bankomat i kombijem ga iščupali iz zida - priča za “Alo!” izvor iz Gračanice.

Pljačkaši su bankomat u kojem je bila nepoznata suma utovarili u kombi, a radnika su ugurali u galeriju doma kulture.

- Trojica pljačkaša su pobegli kombijem, a dvojica crnim "audijem." Čuvar je odmah pozvao policiju, koja je došla za nekoliko minuta, a njemu je ukazana lekarska pomoć. Reč je o lakšim telesnim povredama - kaže naš izvor.

Dok je policija obavljala uviđaj u domu kulture, stigla je prijava o saobraćajnoj nezgodi u naselju Ajvalija, nadomak Gračanice, u pravcu Prištine. Tamo je poslata najpre jedna saobraćajna patrola, ali kada su policajci videli o čemu se radi, stiglo je pojačanje.

- Policajci su zatekli kombi kojem je bila probušena guma i koji je udario u zid pored puta. Pored kombija niko nije zatečen. U tovarnom delu su policajci pronašli bankomat i odmah su pozvali pojačanje - kaže naš sagovornik iz Gračanice.

Odmah je postalo jasno da su pljačkaši ostali praznih ruku jer bankomat nije bio obijen. Za ovu pljačku su se pripremali duže vreme i čekali su pogodan trenutak. Namerno su izabrali noć između petka i subote jer su smatrali da je bankomat pun novca zbog toga što su prekjuče isplaćena razna socijalna davanja od strane države Srbije.

Bratislav Trajković, komandir policijske stanice u Gračanici, rekao je da policija traga za petoricom pljačkaša.

Krađa

Printscreen/YouTube

Krađa, Foto: Printscreen/YouTube

Živojin Rakočević, direktor doma kulture u Gračanici, izjavio je da su ga iz policije obavestili da su se pljačkaši temeljno pripremali za pljačku. On je rekao da je bankomat na tom mestu postavljen bez ikakve naknade jer se u domu kulture okuplja veliki broj ljudi.

- Sistem je toliko propao i ne postoji, da možete, naročito u srpskim sredinama, da uradite šta god hoćete. Te pljačke se odvijaju u talasima, Babin Most, Novake, paljevine povratničkih kuća, evo sad i Gračanica. Ukrali su nam život već odavno, ovo je sitnica teška 700 kilograma - rekao je Rakočević.

Popović: Meštani su uznemireni

Srđan Popović, predsednik opštine Gračanica, osudio je krađu bankomata Komercijalne banke iz doma kulture u Gračanici i od nadležnih organa zatražio da hitno pronađu lopove i procesuiraju ih po hitnom postupku.

- Ovo nije prvi put da se na našoj teritoriji dešavaju krađe, a da počinioci ne budu pronađeni. Ova krađa bankomata je zaista nesvakidašnji slučaj, koji je uznemirio meštane i zabrinuo sve one koji posluju preko te banke - ističe Popović i dodaje da su takvi događaji nedopustivi.

Za 15 dana bilo je pet pljački

Ova pljačka je jedna od petnaestak koje su se u prethodne dve nedelje dogodile u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji. Osim toga, zapaljeno je i nekoliko kuća povratničkih srpskih porodica. Sve to dodatno je uznemirilo srpske porodice koje žive južno od reke Ibar.