Sudar, Obrenovac
Youtube Printscreen
Sudar, Obrenovac

Youtube Printscreen

Foto: Youtube Printscreen

Kada sam se okrenuo video sam ga da leži na kolovozu oko 15 do 20 metara od mesta na kojem je bio.

Ovim rečima je Marko Mijalković iz Niške Banje opisao strašan trenutak u kojem je 8. avgusta prošle godine u 3.40 časova nastradao njegov najbolji drug Stefan Kocić (20) iz Niške Banje, na kojeg je BMW-om naleteo Dejan Mitić (28) iz Niša.

Mitić je, kako je utvrđeno, vozio u pijanom stanju, a u njegovoj krvi pronađeni su i tragovi narkotika. Upravljao je neregistrovanim automobilom i nije imao ni dozvolu.

Na nastavku suđenju Mitiću pred Višim sudom u Nišu, Mijalković je ispričao da se kobne večeri tragedija desila dok je sa dvojicom drugova pomagao vozaču “zastave 101” Mladenu Davidoviću iz sela Dolac, koga nisu poznavali od ranije, da zameni gumu na “zastavi 101”.

On je rekao da su Kocić i on kobne večeri radili u pekari i da su se nakon toga našli na pumpi, na ulazu u Nišku Banju, sa trećim drugom Aleksandrom Milenkovićem. Ulicom Srpskih junaka krenuli su ka Niškoj Banji kada ih je Davidović pozvao da mu pomognu da na automobilu zameni gumu koju je nosio u rukama.

Hitna pomoć

Alo!/Masanori Jošida

Hitna pomoć, Foto: Alo!/Masanori Jošida

- Pre nego što je naišao BMW prošla su tri, četiri vozila od Niške Banje prema rampi koja su nas mimoišla, niko nije vozio brzo. Onda je naišlo vozilo optuženog, čuo sam na oko 30 do 50 metara kako dodaje gas i ubrzava. U tom trenutku Stefan je čučao kraj prednjeg levog točka, Mladen je bio iznad njega i pridržavao branik da bi Stefan namestio točak. Ja sam bio sa prednje strane haube, polusagnut, a Aleksandar je bio kraj vozačevih vrata i ramenom je gurao vozilo - naveo je Mijalković.

On je pred sudom ispričao da su mladići bili usresređeni na menjanje točka i da zato nisu gledali u smeru Niške Banje već su samo čuli nailazak BMW-a koji je dodavao gas.

- Nisam video kontakt. Samo sam čuo da je nešto puklo i onda sam odskočio u stranu. Pogledao sam mesto gde su stajali Mladen i Stefan i video samo Mladena. Stefan nije bio tu, na mestu na kojem je stajao i odmah sam znao da se nešto desilo. Kada sam se okrenuo video sam ga da leži na kolovozu oko 15 do 20 metara od mesta na kojem je bio - rekao je Mijalković.

On je posvedočio da je vozač “zastave” Davidović kome su pomagali posle nesreće seo u svoj auto i - otišao.

- Posle udara Mladen je pustio vozilo koje je pridržavao, više nije bio u sagnutom položaju već je stajao. Posle toga je ušao u kola i otišao. Mladen bi trebalo takođe da odgovara. Ne može da bude čovek, ako se nešto ovako desilo, a pobegao je samo da ne bi platio kaznu kada dođe policija - rekao je Mijalković.

On je rekao i da Davidovićeva “zastava” nije imala postavljen trougao na kolovozu, niti uključena svetla i pokazivače pravca, ali da je ulično osvetljenje radilo i da se automobil dobro video jer je bio ispod bandere.

Mijalković je rekao pred sudom da želi da se pridruži krivičnom gonjenju, ali ga je sudija Tamara Savić poučila da nema pravo na to jer nema status oštećenog, budući da nije povređen, već samo status svedoka.

No, Mijalković je kazao da je zbog trauma posle gubitka najboljeg druga lečio kod psihijatra i da je pio antidepresive, pa mu je zatražena medicinska dokumentacija kako bi sud odlučio da li će i on imati status oštećenog.

Branilac optuženog Ivica Knežević, zatražio je da Mitiću bude ukinut pritvor, u kojem se nalazi od avgusta, smatrajući da je stepen uznemirenja javnosti izgubio na intenzitetu, ali je sud odbio taj predlog.

“Psihička sekunda bila najmanje dva puta veća”

Veštačenjem je utvrđeno da je Mitić u trenutku nesreće upravljao sa 2,33 promila alkohola dok su u krvi nađeni i tragovi kokaina. Uzimajući u obzir stepen alkoholisanosti, veštak medicinske struke se u nalazu izjasnio da je takozvana psihička sekunda, odnosno vreme potrebno za reagovanje vozača, bila najmanje dva puta veća od prosečne vrednosti koja iznosi 0,75 sekunde, pa je saobraćajni veštak Dejan Bogićević zatražio dodatno vreme za nove proračune vremensko prostorne analize nesreće.

Vozio 75 kilometara na čas

Prema navodima optužnice, Mitić se pod dejstvom alkohola i psihoaktivne supstance, BMW-om kretao nedozvoljenom brzinom od 75 kilometara na čas, iako je brzina ograničena na 50 kilometara te da nije obratio pažnju na “zastavu 101” koja je bila zaustavljena uz desnu stranu kolovoza radi zamene prednjeg levog točka. Udario je prednjim delom BMW-a u zadnji levi deo “zastave”, a potom je naleteo na Kocića koji je čučao kraj točka, nanevši mu smrtonosne povrede dok je Milenkovića udario retrovizorom u kuka lakše ga povredivši.