Dritan Abazović
EPA
Brano Mićunović

E-stock

Brano Mićunović, Foto: E-stock

U Crnoj Gori postoji izreka: „Nema kralja, nema Tita, sad se ođe Brano pita“, koja potvrđuje da je on već decenijama „gospodar Crne Gore“, dok je Vojislav Šešelj 2002. izjavio da je „toliko moćan da drži u šaci i samog Mila Ðukanovića!“ 

Policija je na Badnji dan 6. januara, oko podneva, zaustavila Mićunovićev „audi A8“ na kružnom toku na ulazu u Budvu. Zadržavanje do 72 sata određeno je Savi Vujoviću i Srđanu Mićunoviću iz njegovog obezbeđenja, kod kojih su nađena dva pištolja.

Brano Mićunović

vjesti.me

Brano Mićunović, Foto: vjesti.me

Mićunovićev advokat Danilo Mićović je izjavio da njegov klijent nema veze sa pištoljima. 

Njegovo ime je prvi put dospelo u medije 1983. kada je u Minhenu ubijen Stjepan Ðureković, bivši direktor marketinga hrvatske INA, za čije ubistvo su Josip Perković i Zdravko Mustač, bivši pripadnici jugoslovenske tajne policije, u Nemačkoj osuđeni na doživotne robije.

Abazović: Svi su jednaki pred zakonom

Dritan Abazović je povodom privođenja Mićunovića izjavio da svi građani moraju biti jednaki pred zakonom.

- Aktivnosti policije nemaju nikakve veze sa njegovim verskim, nacionalnim ili političkim opredeljenjem, već sa Ustavom i zakonima ove zemlje - saopštio je Abazović i čestitao direktorima i pripadnicima Uprave policije i ANB-a „na profesionalno obavljenim zadacima“.

Kako „Alo!“ saznaje, policija je dobila direktivu da zaustavi Mićunovića!

- Privođenje Mićunovića su naredili Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore i Dejan Vukšić, šef Agencije za nacionalnu bezbednost Crne Gore (ANB). Oni su tražili od policije da ga privedu i pretresu, ali su Mićunovićevi telohranitelji rekli da su pištolji njihovi. Vukšić je lični advokat Slobodana Kašćelana, vođe „kavčana“ i celog kavačkog klana! - kaže naš izvor blizak istrazi i otkriva da je moguće da je i Abazović izvršavao nečije naređenje.

- Ukoliko Mićunovića traže zbog ubistva Đurekovića, onda će mu najverovatnije biti određen pritvor, a posle toga će biti izručen Nemačkoj! U tom postupku su do sada svedočili Andrija Drašković, deo nekadašnje ustaške emigracije, nemački policajci i agenti hrvatske službe, a pozive su dobili i nekadašnji operativac Državne bezbednosti Božidar Spasić i sin Mike Špiljka. Sumnja se da su ubistvo izvršili Mićunović kum Đorđe Giška Božović, Dragan Joksović, Ratko Đokić i Ranko Rubežić. Mićunović je ključni čovek koji bi mogao da dovede do nalogodavca ubistva - kaže naš sagovornik blizak crnogorskom sudu.

Bio Đinđićev jatak, a Giškin i Arkanov ortak

Mićunović je u vreme NATO bombardovanja, prema pisanju medija, štitio Zorana Ðinđića, tadašnjeg lidera DS-a, koji je tada boravio u Crnoj Gori. Prijatelji su mu bili Ðorđe Božović Giška, Željko Ražnatović Arkan, Ratko Ðokić, Branislav Dugi Lainović, Rade Ćaldović Ćenta, Branislav Bata Šaranović.

U doba SR Jugoslavije je pomogao FK Sutjeska da uđe u elitno takmičenje. Tada je tvrdio da je samo izgubio novac, dok su ga mediji nazivali „neformalnim kraljem srpsko-crnogorskog fudbala“, koji kontroliše sve tokove novca u fudbalu.

Božidar Spasić kaže da Nemci traže nalogodavca i da su ubeđeni da je ubistvo naredio Mika Špiljak, tadašnji član predsedništva SFRJ.

- Navodno su Špiljkov sin i Aleksandar Miša Broz sa Đurekovićem bili umešani u aferu u INA. Rekao sam im da je to ubistvo naredio Stane Dolanc, ali su oni hteli da kao ubicu označe nekog ko je živ - tvrdi Božidar Spasić.

Mićunović je bio u zatvoru Spuž kao osumnjičeni za ubistvo Nikšićanina Radovana Kovačevića, ali je 2007. pravosnažno oslobođen, jer ga nijedan svedok nije prepoznao kao osobu koja je pucala. Optuživan je da je 31. maja 2000. bio umešan u ubistvo policijskog funkcionera Gorana Žugića (37), savetnika Mila Đukanovića za bezbednost. Ta likvidacija nije rasvetljena, a u policijskim krugovima se govorilo da je ubistvo povezano sa duvanskom mafijom.

Bio je i jedan od optuženih u Bariju za šverc cigareta tokom devedesetih, ali je sud protiv njega obustavio postupak zbog zastare.

Pročitajte još:

Komentari (2)

Drug

08.01.2021 13:01

Која њушка. Сам израз лица дотичног је довољан разлог за хапшење.

MEHANIZAM

08.01.2021 17:56

@Drug - vidi se PO FACI DA JE DIVLJAK I RAZBOJNIK