Štićenik doma  u jednoj od soba koju deli sa cimerima
Đorđe Kojadinović
Štićenik doma  u jednoj od soba koju deli sa cimerima
Štićenik doma u jednoj od soba koju deli sa cimerima , Foto: Đorđe Kojadinović


Odlukom tužioca dvojici prestupnika napisana je krivična prijava za silovanje, koja je trebalo da ide redovnim putem. Za manje od sedam dana ovo je treći slučaj silovanja dece u kojem tužilaštvo ne traži pritvor, već napasnike pušta na slobodu.

 

Dom: Štitimo interes dece

- O slučaju dečaka iz naše ustanove još se vodi istraga, tako da ne smemo da govorimo dok se sve ne reši. Oni su ipak maloletnici i nadležni će dati poslednju reč. Mi kao zaposleni još nismo u policiji dali izjavu - kratko nam je rečeno u Zavodu za vaspitanje mladeži.

- Dvojica dečaka svom drugu su rekli da može sa njima u šetnju kako bi mu pokazali “nešto drugačije”. Rekli su mu da nije daleko od doma gde su smešteni. Ne znajući šta mu spremaju, mališan je bez razmišljanja pošao. Kada su stigli do kamenoloma u selu Trgovište, nadomak Knjaževca, dvojica dečaka naredila su drugu da se skine - objašnjava izvor “Alo!” blizak celom slučaju.


Kako saznajemo, dečaci su počeli da maltretiraju vršnjaka, a potom ga predmetom koji su poneli sa sobom silovali! S obzirom da ih je bilo dvojica, on nije mogao da se odbrani i spase se od napasnika. Kada su se vratili u dom, nesrećni dečak je celu priču ispričao nadležnima, dežurnom javnom tužiocu i policiji. Da zlo bude veće, tužilac je nakon saslušanja doneo odluku da krivična prijava protiv dvojice dečaka ide redovnim putem, pa su oni završili na slobodi.


- Niko nije mogao da veruje u takvu odluku nadležnih, jer su nakon silovanja i mučenja dečaka sva trojica vraćena u dom, u istu sobu! Povrede koje ima silovani nisu bile dovoljne nadležnima da donese drugu odluku - dodaje naš izvor.


Za manje od dve nedelje, ovo je treći slučaj da se puštaju na slobodu silovatelji maloletnih osoba. Javnost je najviše potresao slučaj devojčice iz Uba koju su tokom proslave jednog punoletstva tukli i silovali dvojica 17-godišnjaka. Posle saslušanja oni su pušteni da se brane sa slobode, ali im je zbog pritiska javnosti kasnije ipak određen pritvor. U drugom slučaju silovana je maloletnica iz Inđije koju je napasnik upoznao preko “Fejsbuka”, namamio i silovao. I njega je sud pustio da se brani sa slobode i, opet po istom scenariju, pritvor mu je tek kasnije određen zbog pritiska javnosti.

Vesna Stanojević
Vesna Stanojević, Foto: Dejan Živančević

 

Objavljivati imena onih koji puštaju silovatelje

Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, kaže da zakon nije na strani silovatelja i da, kad se oni nađu na slobodi, to je slobodna procena policije, tužilaštva i u krajnjoj liniji suda. - Imali smo nedavno primer da je osumnjičeni priznao da je silovao devojčicu i on se uprkos tome našao na slobodi. Sud ga je pustio iako je priznao. E, zbog toga bi novinari trebalo da saznaju ime onoga ko je pustio takvu osobu i da objave njegovo ime, a ne da se krije iza suda ili funkcije, pa bio on sudija, tužilac ili policajac. Sigurna sam da bi tako sledeći put svako razmislio da li će da pusti nekog ko je silovao i još priznao da je to uradio - ističe Stanojevićeva. Ona navodi da je poznat podatak da silovatelji 100 odsto recidiviraju, odnosno da uvek ponavljaju krivično delo silovanja i da je u tom svetlu još gora odluka kada se neki takav počinilac pusti na slobodu. - Pa imali smo slučajeve kada se osuđenik za silovanje vrati kući na vikend i on u međuvremenu siluje ponovo neku osobu - rekla je ona.

 

Zavod za vaspitanje mladeži u Knjaževcu
Zavod za vaspitanje mladeži u Knjaževcu, Foto: Đorđe Kojadinović

 

Pobegao, pa se vratio jer nije imao kud

U Dom za mladež u Knjaževcu smeštena su deca iz cele Srbije o kojima nema ko da brine. Jedan od štićenika koji se sumnjiči za silovanje je iz Leskovca, a drugi iz mesta Barič, nadomak Beograda. “Kada je shvatio šta je uradio, mališan iz Bariča je autobusom pobegao, ali se ubrzo vratio u dom, jer nije imao ko da brine o njemu”, kaže naš sagovornik.

Komentari (2)

srbija

07.08.2015 21:29

Ima komentara ali ne objavljujete ih. Zasto? Nisu uvredljivi. Uvredljiva je odluka tuzioca.

verica

07.08.2015 22:49

Pustiti silovatelje kod sudijine dece usobu. Valjda ce ondashvatitikakvie su to traume za to jadno dete.