Darko Šarić
epa/Andrej Čukić
Darko Šarić

epa/Andrej Čukić

Darko Šarić, Foto: EPA/Andrej Čukić

-Stavljam ga u isti rang, kao uspešnog čoveka. On je uspeo da se iz jednog malog, crnogorskog mesta uzdigne i uspe u životu. Ova optužnica je anatema, jedno prokletstvo. Ovde je vođen jedan veliki, politički i međunarodni proces. Neću da branim nijednu političku opciju, ali vas molim da samo doneste zakonsku presudu i ne počinite sudsko ubistvo i osudite nekog bez dokaza. Neka bude što bit ne može!- rekao je Radulović, koji zastupa bračni par Radovana i Dubravku Šrtbac. 

Naglašavajući da je rođen ispod Lovćena, on je prethodno citirao "Gorski vijenac" Petra Petrovića Njegoša.

Ilija Radulović, advokat

Danica Ćuruvija/Alo

Ilija Radulović, advokat, Foto: Danica Ćuruvija/Alo

-Treba služit česti i imenu,neka bude borba neprestana, neka bude što biti ne može! Poštovani sudija, nema istine! Postoji jedna, takozvana istina, koja proizlazi iz beprekornih dokaza, a u ovom predmetu, mogu da se zakunem da ih ovde nema -istakao je Radulović, koji je dodao da iza sebe ima 48 godina sudskog i advokatskog staža.

Pročitajte još:

- Jerković je posle toga pobegao iz zemlje-dodao je Radulović.

Mile Jerković

Emil Čonkić

Ključni svedok Mile Jerković, koga su zvali i kralj oranica, pobegao je u Ameriku, Foto: Emil Čonkić

- Siguran sam da je ekonomsko-finansijsko veštačenje izvedeno tokom istrage, sada ovaj proces ne bi bio u završnoj fazi. Veštaci su u svom osnovnom i dopunskom mišljenju dokazali neosnovanost optužnice. Izvedenim dokazom su utvrđene činjenice koje demantuju sklop optužnice. Čime tužilaštvo dokazuje da je novac prljav, da potiče od prodaje kokaina? Najbitnije pitanje je kako je stigao, gde je prodata, po kojoj količini i ceni. Optužnica nema veze sa istinom, a to je dokazano veštačenjem i drugim dokazima. Šarić je rekao je da je ovo njegova najomiljenija optužnica jer nema nikakvih dokaza. Jestrović je izvrstan ekonomski stručnjak. Čitav svoj radni vek je radio časno i pošteno. Njega niko nije mogao da podstrekne na "pranje para"  i svi su ga smatrali za najstručnijeg čoveka iz oblasti ekonomije. Jestrović je prvi rekao da se ne odriče svog kuma jer je siguran da je poslovanje Darka Šarića sasvim legalno i zakonito. Rekao je: "Nisam oštetio državu Srbiju ni za jedan dinar"- naveo je advokat Lazarević.

Pročitajte još:

On je zatražio oslobađajuću presudu za Šarića i Jestrovića.

Advokat Oliver Dojčinović, branilac po službenoj dužnosti Darka Šarića je izjavio da tužilac nije dokazao navode optužnice i zatražio oslobađajuću presudu.
Advokat Danilo Šarić, koji brani Darka Šarića rekao je da je teret dokazivanja prebačen na odbranu.

- Dostavili smo ogroman broj dokaza, koji potpuno anuliraju optužnicu. Među dokazima su dokazi iz ugovora, bilateralni ugovori između Srbije i Crne Gore, a jedna deo putem međunarodne pomoći. Odbrana je potpuno pobila tezu tužioca. Finansijsko veštačenje predstavlja dokaz za oslobađajuću presudu. Darko Šarić je slušan nezakonito godinama bez prekida. To govori i o tome koliko je sama optužnica neutemeljena. Mile Jerković je izvršio veliku pljačku ove zemlje. Nadam se da ćete doneti jedinu moguću odluku, a to je oslobađajuća presuda - rekao je advokat Danilo Šarić.

Nekoliko optuženih se pridružilo završnoj reči svojih branilaca. Iznošenje završnih reči nastavlja se u sredu. 

- Mi ovde optuženi smo siročad tranzicione pravde. Imovina ovde optuženih tokom ovih 10 godina je razvučena kao kada svinja razvlači masnu krpu. "Žutaći" su gradili, a crna zgrada iza hrama svetog Save je navodno Homenova (Slobodan) - tužilaštvo ništa nije dokazalo.

Optužnica se svodi na kriminalizaciju legalno stečenog novaca -rekao je optuženi Predrag Milosavljević.

Pročitajte još: