Hapšenje, policija
Alo.rs/ Vladimir Marković
Hapšenje, policija

Alo.rs/ Vladimir Marković

Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Policija je uhapsila Živana S. (24) iz Krčedina zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu! Gotovo istovremeno, uhapšen je i I. N. (18) iz Kostolca, koji se tereti da je obljubio devojčicu od 13 i po godina. Živan S. je uhapšen nakon što je devojčicina baka prijavila unukin nestanak, dok su silovanje deteta iz Kostolca prijavili njeni roditelji. Policija ispituje da li je bilo obljube ili se sve dešavalo na dobrovoljnoj osnovi.

Kako saznajemo, nestanak devojčice iz okoline Inđije prijavila je njena baka, koja se zabrinula što se ona nije vratila kući.

- Baba je o nestanku unuke obavestila policiju pa je pozvala u pomoć komšiju i odmah je započela potragu. Tražila je svuda, pa čak i okolini Beške. Obilazili su sva skrovita mesta i unukine drugare. U trenutku kada su već počeli da dižu ruke od potrage, na skrovitom mestu, u šumarku, primetili su parkirani automobil, koji se baki devojčice učinio poznat. Setila se da ga je viđala kako obilazi oko njene kuće. Sumnjajući na najgore, s komšijom se prikrala i u tom trenutku samo što joj srce nije otkazalo - priča naš izvor.

Preporučujemo:

- Baba je ugledala svoju unuku u ljubavnom zanosu sa Živanom S. Bili su potpuno goli i nisu obraćali pažnju na okolinu. Šokirana žena pokušala je da otvori vrata automobila, ali ona su bila zaključana. To je dalo dovoljno vremena Živanu da doda gas i pobegne. Šokirana baba nestale devojčice vratila se kući i čekala. Posle dva sata unuka je stigla i priznala babi da je u vezi sa Živanom, koji je 11 godina stariji od nje! Zabrinuta za unuku, baba je slučaj prijavila policiji, koja je po nalogu dežurnog tužioca dete odvela na ginekološki pregled, gde je konstatovano da devojčica nije silovana. Odmah je izdat nalog za privođenje Živana S. - rekao je naš izvor.

- Živan S. se tereti za obljubu nad detetom. Za to krivično delo se sumnjiči bez obzira na to što je devojčica verovatno bila dobrovoljno s njim. Ona je još dete i bilo kakav emotivni, fizički, seksualni kontakt je zabranjen - objašnjava naš izvor i dodaje da je osumnjičenom određeno zadržavanje do 48 časova i biće uz krivičnu prijavu priveden Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici.

Identičan slučaj se dogodio u Kostolcu kada je policija uhapsila I. N. iz tog grada. On se sumnjiči da je obljubio devojčicu (13). Kako nezvanično saznajemo, roditelji devojčice su prijavili obljubu, utvrđeno je da su maloletnica i mladić zajedno bili u Beogradu od 6. do 8. oktobra, kada je došlo i do seksualnog odnosa.

Osumnjičeni I. N. se na saslušanju branio da nije znao da je devojčica ima 14 godina, jer mu je rekla da ima 15, kao i da ona izgleda starije. Devojčica je na saslušanju rekla da nije bilo prisilnog odnosa, već da je s njim bila dobrovoljno i da su se zaljubili. Kako saznajemo, posle saslušanja sudija ga je pustio da se brani sa slobode. Ukoliko se utvrdi da je on istog intelektualnog nivoa kao devojčica, tu neće biti krivičnog dela. Uzeće se u obzir i da je on mlađi punoletnik, jer ima 18 i po godina.

Advokat Borović: Nemaju svest o odnosima

Advokat Borivoje Borović za „Alo!“ kaže da sve osobe ispod 14 godina imaju poseban status.

- One nemaju svest o tome, tako da nikad ne može da se tretira da su one na nešto dobrovoljno pristale. Postoji neko takozvano stanje stupora, kada se te male devojčice oduzmu, deluju kao da su dobrovoljno pristale, a one upadnu u stanje koje je u neuropsihijatriji objašnjeno kao stanje stupora, stanje oduzetosti. Iako su rekle da je sve bilo na dobrovoljnoj osnovi, osumnjičenima za to preti kazna - kaže Borović za naš list. 

Pročitajte još:

Komentari (1)

Dragan

17.10.2020 12:39

"ispod 14 godina nemaju svest...." Tacno tako! I tacno na 14. rodjendan, u ponoc, odjednom dobijaju svest!!!! Tako po zakonu. Svako je slucaj za sebe. Neka strucnjaci (psiholozi a ne advokati) dobro prouce slucaj i objektivno ocene da li je to delo za kaznjavanje, ili nije.