Darko Šarić
E stock
Darko Šarić

EPA

Darko Šarić je dao Joksoviću 500.000 evra, a on je od tih para kupio kuću na Vračaru, Foto: EPA

Darko Šarić (49) dao je 500.000 evra svedoku saradniku Nebojši Joksoviću (49) za kupovinu kuće u Krunskoj 79, koju on već duži period nelegalno nadograđuje, iako su mu to nadležni u više navrata zabranili, saznaje „Alo!“. Joksović je kuću kupio za 420.000 evra, a 80.000 evra je stavio sebi u džep. Međutim, on je sve vreme krio da je pravi kupac, ali je na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu to konačno priznao pre dve godine.

Nebojša Joksović

privatni album

Dobio amneziju u vezi uzetih para, pa nelegalno gradi po Vračaru, Nebojša Joksović, Foto: privatni album

- Joksović je dao 420.000 evra Veselinu Mujoviću iz Podgorice, koji se predstavio kao ovlašćena osoba za prodaju kuću, ali kasnije se ispostavilo da je imao falsifikovana ovlašćenja od pravih vlasnika. Kao kupca je naveo svog rođaka Radojicu Joksovića, da bi se prikrilo da je on stvarni vlasnik. Zbog toga je ugovor o kupoprodaji kuće poništen. Joksović je zbog prevare tužio Mujovića i u Crnoj Gori vodi spor za povraćaj 420.000 evra - kaže izvor „Alo!“.

Iako prevaren, Joksović nije odustao od kupovine, pa je stupio u kontakt s pravim vlasnicima i 21. septembra 2012. kupio je na svoje ime deo te kuće, odnosno dvosoban stan u suterenu zgrade.

Kuća u Krunskoj 79

Facebook, Društvo za ulepšavanje

Kuća u Krunskoj 79 i nadzidao dva sprata, Foto: Facebook/ Društvo za ulepšavanje Vračara

- Naknadno je zaključio ugovor o kupoprodaji s pravim vlasnicima od kojih je kupio polovinu kuće na ime svoje tašte Smilje Radanović, koja je po zanimanju kuvarica! Sa vlasnicima je zaključio ugovor na ime firme „M. trgovina 123“, koja je u vlasništvu njegove tašte. Ta firma je investitor radova na kući u Krunskoj 79. Interesantno je da preduzeće njegove tašte nije firma već pekara, osnovana 2014. na Čukarici - priča sagovornik našeg lista.

Da je stvarni vlasnik kuće, Joksović je priznao tek 15. juna 2018. na suđenju u Specijalnom sudu, kada se suočio sa Darkom Šarićem. Prema transkriptima sa suđenja u koje je „Alo!“ imao uvid, Šarić je uhvatio Joksovića u laži.

- Čija bi kuća bila, Radojičina ili tvoja, da nije prevaren Mujović? Čija je kuća? - upitao je Šarić svog nekadašnjeg prijatelja.

- Moja bi bila - priznao je Joksović.
Šarić je čak u tri navrata dobio priznanje da je Joksović vlasnik kuće.

- Čija je onda kuća da te nije prevario? - insistirao je Šarić.

- Bila bi moja - priznao je Joksović u sudnici.

Kupoprodajni ugovor između Jokovića i vlasnice

ALO

Ako laže koza, ne laže rog, kupoprodajni ugovor između Joksovića i vlasnice kuće, Foto: ALO

Prethodno je na suđenju u junu 2018. ispričao kako je Mujoviću dao 420.000 evra za kupovinu kuće i da je taj kupoprodajni ugovor bio na ime Radojice Joksovića. Na pitanje Šarićevog advokata Dejana Lazarevića o Krunskoj 79, Joksović je najpre poricao da je on kupio taj vredni objekat, tvrdeći da ne zna čak ni za koju svotu je kupio fiktivni vlasnik Radojica Joksović.

Svetozar Marović

E-Stock/Petar Jovanović

Svetozar Marović, Foto: E-Stock/Petar Jovanović

Ipak, tokom ispitivanja priznao je da je Mujović prevario Radojicu Joksovića i da mu je vratio 100.000 evra tako što mu je dao kao garanciju nekretninu u Podgorici. Na kraju ispitivanja ipak je priznao da je „možda kupio jedan deo kuće“, a potom, pritisnut dokazima, rekao da je kuću kupio od R. G. D. iz Zagreba.

Tada je naveo i da ne izdaje stan u suterenu zgrade, ali da njegov rođak „čuva posed“ pošto je u toku sudski spor.

Prevario i Svetozara Marovića

Veselin Mujović poznat je o po tome što je na prevaru iznudio novac od Svetozara Marovića, bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore, kako bi navodno povoljno rešio postupak protiv njega pred sudom u Crnoj Gori.

 „Alo!“ je imao uvid i u kupoprodajni ugovor, kojim je Joksović kupio dvosoban stan od Zagrepčanke 21. septembra 2012, na katastarskoj parceli 246/2, upisan u listu nepokretnosti pod brojem 4203 u opštini Vračar. Stan ima dve sobe, kuhinju i kupatilo, a plaćen je tada 71.000 evra.

Joksović je kuću počeo da nadziđuje, iako za to nije imao dozvolu.

Zatvoreno divlje gradilište

Sekretarijat za inspekcijske poslove naredio je 18. septembra prošle godine da se zaustavi divlja gradnja na Joksovićevoj kući.

- Izvršeno je zatvaranje predmetnog gradilišta postavljanjem službene trake i službenog znaka „zatvoreno gradilište“, jer je prilikom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je investitor odstupio od rešenja o odobrenju za izvođenje građevinskih radova na investicionom održavanju krovnog pokrivača i fasade - saopšteno je tada. Potom je 30. septembra 2019. podneta krivična prijava protiv investitora zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole. Potom je podneta i dopuna krivične prijave 10. i 15. oktobra 2019. godine, zbog krivičnog dela građenje bez građevinske dozvole, kao i zbog krivičnog dela skidanja i povrede službenog znaka i pečata. Takođe, nadležnom tužilaštvu podneta je i prijava za pokretanje privrednog postupka zbog prestupa.

Građevinska inspekcija izlazila je više puta na teren i zaustavljala ovu gradnju, međutim, traka je svaki put bila sklonjena, a vlasnik kuće, odnosno investitor, nastavljao s radovima kao da se ništa nije desilo. 

Upravo zbog toga, Sekretarijat za inspekcijske poslove je u junu prošle godine podneo saopštenje u kojem navodi da je investitor redovno nastavljao gradnju, te da je zbog toga Sekretarijat protiv investitora podneo i prijavu zbog zidanja bez građevinske dozvole.

Pročitajte još: