Milena Radulović i Mika Aleksić
Alo.rs/ATA Images
Milena Radulović i Mika Aleksić

Alo.rs/ATA Images

Milena Radulović i Mika Aleksić, Foto: Alo.rs/ATA Images

Kazne za silovatelje u Srbiji godinama su bile bliže zakonskom minimumu nego maksimumu. Slučaj hapšenja učitelja škole glume Miroslava Mike Aleksića zbog silovanja svojih učenica digao je Srbiju na noge i postavio pitanje šta bi se dogodilo da je Milena jedina koja ga je optužila? Da li je dovoljno svedočenje jedne osobe?

Sudija u penziji Omer Hadžiomerović objašnjava da sudski ili krivični postupak koji bi trebalo da usledi ako je neko lice osumnjičeno da je to uradilo, državni organi moraju da deluju i to delo se goni po službenoj dužnosti, a broj žrtava je irelevantan i broj učinjen dela, bitno je da postoji sumnja da je neko to uradio.

Sudija ističe da je sinonim za krivični postupak sumnja i da od stepena sumnje, koliko je ona jaka, zavisi faza krivičnog postupka, dakle tužilac sprovodi istragu kada postoje osnovi sumnje, kada postoje neke okolnosti koje pokazuju da se možda nešto desilo.

Preporučujemo:

- Da bi se odredio pritvor mora da postoji veći stepen sumnje, mora da postoji osnovana sumnja, a da bi došlo do suda pošto istragu vodi tužilac a ne sud, mora da postoji opravdana sumnja i tada dolazi do potvrđivanja optužnice. Kada tužilac prikupi dokaze da je neko lice počinilo krivično delo on to podnosi sudu, a sud po službenoj dužnosti potvrđuje tu optužnicu, ispituje da li je ona dobro sastavljena i da li postoji toliko stepen sumnje koji opravdava vođenje krivičnog postupka - objasnio je sudija i istakao da nije sud taj koji dokazuje i utvrđuje, već je tužilac taj koji treba da dokaže svoje tvrdnje i prikupi dokaze.

Koliko je nakon sedam godina teško utrditi šta se dogodilo i dokazati krivićno delo?

- Teško je dokazati bilo koje delo kada protekne tolko vremena, svedocima blede sećanja, materijalni tragovi više ne postoje, svakako je teže. Ako se delo prijavi odmah mogu da se pribave biološki tragovi - rekao je Hadžiomerović i pojasnio da li to što je Aleksića prijavilo još dvadeset devojakaolakšava postupak dokazivanja?

- Biće potrebe da se sasluša više svedoka, tužilac je doneo naredbu da se sprovede istraga za osam krivičnih dela silovanja i sedam nedozvoljenih polnih radnji, znači da je on procenio da postoje osnovi sumnje da je on izvršio to delo i sada treba da prikupi sve dokaze i stavi ih u formu da oni budu validni u sudskom postupku. Tužilac kod krivičnog dela silovanja mora da prikupi dokaze kojima će dokazati činjenice iz kojih proizilazi da je do obljube došlo prinudnim putem i to usled upotrebe sile ili pretnje od strane okrivljenog. To su okolnosti koje tužilac mora da dokaže - naveo je uvaženi sudija.

Međutim, kako kaže, ključni dokaz je iskaz žrtve, a svi ostali dokazi koji se izvode trebalo bi da potkrepe iskaz žrtve.

- Postoji i slobodno sudijsko uverenje. Sud može da presudi na osnovu jednog dokaza ako je uveren i pruži razumne razloge zašto je poverovao tom dokazu, ali često se prikupljaju i drugi dokazi - rekao je Hadžiomerović.

BONUS VIDEO

Pročitajte još:

Komentari (8)

Voja

20.01.2021 11:57

E pa zato nam je tako kako je jer se zakon tumači kao Indijanci dimne signale. Zato nas niko i neće.

djoka

20.01.2021 12:38

@Voja - e mene hoce

Kondor

20.01.2021 13:55

@Voja - Indijanci su odlično tumačili dimne signale. Bledoliki su u tome grešili.

Zašto nas držite nisko

20.01.2021 13:37

Ne' da mož' bude tako, gosn. SUDAC... Udomljeni žuti sektor je na ISPITU ČASTI i SUDU JAVNOSTI baš na ovom nedelu, kao što je bio "malčanski" pedofil... Pandorinu ste kutiju otvorilu, sad sleke jasne KAZNE i primena... za krađu beba, za trgovinu decom, za silovatelje i ubice dece...!!! Ne verujete !?! E, uverićete se...!!! Ne može damo da se PRIMA zarada, MORA DA SE ZARADI...!!!

draganznas

20.01.2021 13:52

gledam sad i slike ove i video,kako glumi neko nevinasce posle 6 godina kao uplakana hahahaha, a svo vreme vedra vesela glumila itd :D ajde,pa sve je proviodno. cak i snimak one stajnafajer danijele ili kako bese,moze se reci to je sa casa i polaganja ispitita :D miko,po svemu sudeci,samo politicki mozes biti osudjen.

Vaso

20.01.2021 13:58

Ako ovo ne bude jednoglasno SMRTNA KAZNA ILI DOZIVOTNA DROBIJA, onda ce to zavrsti kao i mnogo toga, kao Krusik,KAO jELENA marjanovic, kao mnogi nasilnici, koje drzava stiti na neki nacin. To ne treba polemisati, stvari su jasne i NEMA ODUGLOVACENJA.

Snežana

20.01.2021 14:27

Šta god da se desi dobro da su to izbacile iz sebe da im ne truje organizam. A u sudstvo nisam baš sigurna. Ali videćemo, da ne govorimo unapred. Psihopata je već njihovim prijavama uništen. A i Bog će mu takodje suditi

Perica

20.01.2021 15:29

Ne želim nikoga da branim ali na sudu će se jako teško dokazati silovanje jer su potrebni materijalni dokazi. S druge strane ako se dokaže da je ovaj monstrum to uradio treba ga streljati za primer. I više mi je muka od ovih napisa u štampi o njemu.