Nebojša Stefanović
Printscreen youtube
Nebojša Stefanović

Printscreen youtube

Nebojša Stefanović, Foto: Printscreen youtube

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je da povodom informacija koje je Igor Jurić više puta izneo u javnosti u prethodnim mesecima i u kojima tvrdi da poseduje dokaze da je nad jednim detetom u Srbiji počinjeno teško krivično delo, stvorilo se previše nepotrebnih kontroverzi.

Stefanović ističe da je u javnosti više puta pomenuo ovo delo, a nije rečeno na koga misli, nije predočio dokaze i nije zvanično o tome obavestio tužilaštvo ili policiju, da je očekivao da Igor Jurić namerava o tome da obavesti makar javnost.

- Pošto se ni to nije dogodilo, sa žaljenjem primećujem da ovaj slučaj, ukoliko ga uopšte ima, sve više ulazi u sferu medijskog prepucavanja u kojem ne vidim ništa dobro ni za moguću žrtvu, niti vidim ostvarivanje teške sankcije za mogućeg počinioca. Od 2013. godine, a uveren sam da to zna i Igor Jurić, isključivo tužilaštvo vodi istrage u Republici Srbiji i nadležno je da prikuplja dokaze, daje naloge drugim državnim organima za prikupljanje potrebnih obaveštenja i odlučuje samostalno da li će protiv nekoga podići optužnicu ili neće. Zbog toga nije dobro da bilo koji pojedinac u Srbiji javno govori o učinjenom teškom krivičnom delu protiv deteta, a da onda mesecima nakon toga tvrdi da prikuplja dokaze koji bi bili dovoljni "za sudski proces".

- Postavlja se pitanje zašto izlaziti u javnost sa takvom informacijom ako dokaza nema ili zašto o dokazima ne obaveštavate tužilaštvo da bi potencijalna žrtva i njena porodica imali priliku da ostvare zaštitu i pravdu - objašnjava Stefanović.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, kao iskusni profesionalci ovakve slučaje procesuiraju u najkraćem mogućem roku. Kada se pogledaju rezultati koje policija postiže u borbi protiv trgovine ljudima, nasilja nad decom, maloletničkog kriminala i naročito suzbijanju dečje pornografije i svim oblastima suzbijanja seksualnog nasilja nad decom, jasno se vidi ozbiljan i odgovoran rad.

- Očekujem, da kada to već Igor Jurić nije sam uradio, nadležno tužilaštvo bez odlaganja pozove gospodina Jurića da pruži sve informacije o mogućem učiniocu ovog teškog krivičnog dela, za koje tvrdi da je izvršeno, pre svega zato što je to normalno, ispravno, zakonito i u najboljem interesu moguće žrtve, istine i pravde.

- Uveren sam da Igor Jurić shvata koliko je važno da se u ovakvim situacijama brzo reaguje.

Komentari (5)

Mile Jagodinac

30.05.2020 15:28

Stefanović bi trebao da objasni zašto se policija povukla kad su napali huligani advokate? Kakva je to sigurnost?

milic

30.05.2020 15:32

Podrska ministru juric mora pruziti dokaze. Nema rekla kazala PA cak I ako dodje do Suda Nevin je dok se ne dokaze... Odmah ime tog coveka.

pitam se

30.05.2020 16:28

Zasto i Dikle ce ovaj Odvratni juric biti na Slobodi......ja bih ga Prvo Pritisla da Objasni Kako i Zasto je Njegova Tijana UBIJENA......

Sunce1

04.06.2020 19:30

@pitam se - Zasto to prijatelju?

vik

30.05.2020 18:14

Taj čovek živi od lične nesreće, bogati se, laž mu je modus operandi.