Muhamed Kovačević
Muhamed Kovačević
Muhamed Kovačević

Muhamed Kovačević

Muhamed Kovačević, Foto: Muhamed Kovačević

Kovačević se ne obazire na pretnje i pita se kako uopšte da ih prijavi kad mu prete oni koji su na vlasti.

- Započeo sam 2016. godine, istraživanje o ratnim zločinama nad Srbima sa Ilidže i iz Hrasnici, u okviru jednog istraživačkog projekta koji su finasirali Amerikanci - priča Kovačević.

- Odabrao sam ovu temu jer sam i sam sa Ilidže i znam mnogo o tome šta se dešavalo našim komšijam i ljudima sa kojima smo do tada živeli. Čim sam počeo da se raspitujem o zločinima nad Srbima i o Husu Mujanoviću, Fikretu Prevljaku i toj ratnoj "ekipi", usledila su podmetanja lažnih informacija, praćenja, prisluškivanja, kao i pretnje meni, mojoj porodici i prijateljima. Potom i ucenjivanje, pokušaj podmićivanja, i na kraju vređanje.

Posle presude Mujanoviću, kaže da je meta napada preko društvenih mreža, ali ga to ne interesuje.

- To je samo finalna faza - kaže Muhamed.

Za Mujanovića tvrdi da je pred sami rat došao u Hrasnicu i da je "sandžačkom linijom", koja je već bila tu, imenovan za upravnika zatvora ili logora.

- Zahvaljujući ekipi hrasničkih bandita, Huso je iskoristio taj momenat da maltretira Srbe sa Hrasnice - nastavlja Muhamed.

- Znao sam i komšiju Srbina kojeg je lično tukao Mujanović. Poginuo je 1996. i nije stigao da da izjavu. Cela priča o zatvoru u Hrasnici od 25. maja do oktobra 1992, kada je smenjen, strašna je. Srbi su u njemu ubijani samo u periodu dok je upravnik bio Huso Mujanović. Posle njegovog odlaska, ubistava Srba u zatvoru više nije bilo. Ali, zanimljivo je da nije pronađen izveštaj za maj i jun. Tu je i strašna priča o Srbinu Milošu Hrnjezu čije kosti ni dan-danas ne mogu da pronađu, a bio je u zatvoru za vreme Huse.

 Objave na Fejsbuku upućene novinaru Kovačeviću

Fejsbuk pretnje

Facebook/Printscreen

Fejsbuk pretnje, Foto: Facebook/Printscreen
Pretnje na Fejsbuku

Facebook/Printscreen

Pretnje na Fejsbuku, Foto: Facebook/Printscreen

Muhamed Kovačević kaže da je posle presude Mujanoviću primetio da polako dolazi i do sociološkog razbuđivanja:

- Sad ljudi veruju da se nešto dešavalo. Dolaze drugi koji konačno žele da progovore o zločinima na Ilidži i u Hrasnici. U razgovoru sa nadležnim tužiocima Tužilaštav BiH trebalo bi da se završi istraga oko zločina u Hrasnici i Ilidži nad Srbima. Predmet je aktivan, ali još nije podignuta optužnica. Nadam se da će uskoro pred licem pravde biti i Fikret Prevljak i svi drugi. Ratni zločini nad Srbima u Sarajevu su tabu-tema, odnosno postoji jedno masovno poricanje da se to uopšte događalo.

PLJAČKA "FAMOSA"

Kako priča Muhamed, kod fabrike "Famos" u Hrasnici, 1992. mu je stradao rođak kojeg je voleo kao brata rođenog:

- Tada je Fikret Prevljak samovoljno odlučio da povede 32 momka da opljačkaju fabriku "Famos". Srbi su ih dočekali i pobili. To nije bila vojna akcija nego klasična pljačkaška. To Prevljaku nikada neću oprostiti.

PRESUDA

Husein Mujanović je osuđen na deset godina robije pred Višim sudom u Beogradu. On se nalazio u pritvoru od 2018. kada je uhapšen na graničnom prelazu Srbije i BiH. U optužnici se navodi da je bio upravnik logora za Srbe u Hrasnici 1992, a da je za to vreme ubijeno najmanje sedmoro Srba, a pritvoreno njih 30. U optužnici se, između ostalog, navodi da je Mujanović naređivao da se muški zatvorenici noću odvode u atomsko sklonište, da se prebijaju i muče, usled čega su njih šestorica preminula. Navodi se i da je i on prebijao zatvorenike.

Pročitajte još: