Miodrag Daka Davidović
Printscreen/YouTube
Miodrag Daka Davidović

Printscreen/YouTube

Miodrag Daka Davidović, Foto: Printscreen/YouTube

Do sada prikupljena operativna saznanja o motivima i načinu izvršenja neuspelog atentata na biznismena Miodraga Daku Davidovića (62) u hotelu “Kraun plaza” uveliko podsećaju na likvidaciju vojnog ministra Pavla Bulatovića, saznaje se iz izvora bliskih bezbednosnim strukturama države Srbije.

Bulatović je ubijen iz snajpera u februaru 2000. godine u restoranu fudbalskog kluba “Rad” u Beogradu, a ta likvidacija je kasnije pokrenula lavinu političkih promena u Srbiji, ali ne i u Crnoj Gori.

Tada se u javnosti spekulisalo da je u likvidaciji Bulatovića učestvovao Ivan Delić iz Budve, osoba bliska crnogorskim bezbednosnim strukturama. Delić je kasnije sve te optužbe negirao, a to ubistvo do danas nije rasvetljeno. Da postoji veza između ova dva događaja, govori i činjenica da su i Pavle Bulatović i Miodrag Daka Davidović veliki protivnici režima Mila Đukanovića. Takođe, Davidović kao veliki dobrotvor predstavlja veliku opasnost po crnogorski režim i po samog Đukanovića, koji je intenziviranjem negativne medijske kampanje protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), započeo svoj politički sunovrat.

Inače, Đukanović aktuelnu političku krizu prouzrokovanu aferom “Koverta” jedino može ublažiti izvozom krize u susednu Srbiju, zbog čega postoji mogućnost da je Davidović kao finansijer opozicije u Crnoj Gori mogao predstavljati poželjnu metu, pa istraga ide i u tom pravcu.

U narednom periodu ostaje da se vidi da li je “pucanj” na Davidovića istovremeno pucanj na svakog Srbina u Crnoj Gori i poruka i drugim uticajnim Srbima u državi da dobro povedu računa o svojim aktivnostima u narednom periodu, jer će u suprotnom proći kao i Davidović. Međutim, ono što je gotovo sigurno, u narednom periodu će se sasvim sigurno otkriti da li je ovog puta zadrhtala ruka atentatora ili je atentat upozorenje Davidoviću da odustane od svoje političke borbe.

U svakom slučaju, konačnu reč o pomenutom događaju će dati istražni organi koji su na dobrom putu da pored pronalaska neposrednih izvršilaca otkriju i nalogodavce.

Pavle Bulatović

Screenshot YouTube

Pavle Bulatović, Foto: Screenshot YouTube

Davidović u trenutku ranjavanja, oko 21 čas, bio je u kafiću, na međuspratu hotela “Kraun plaza” na Novom Beogradu, zajedno sa vladikom Joanikijem, episkopom budimljansko-nikšićkim. On je pogođen u ruku hicem iz snajpera, a prema prvim saznanjima iz istrage, samo je splet srećnih okolnosti pomogao da ne bude ubijen.

– U trenutku napada Davidović je bio nalakćen, ruka mu je bila u visini grudnog koša. Razgovarao je sa vladikom Joanikijem, kom je baš govorio o zadužbini koju planira da sagradi na planini Goliji. Upravo tada začuo se tup udarac. Čovek iz Davidovićevog obezbeđenja jedini je shvatio o čemu se radi i bacio se na biznismena, vičući: “Na pod, na pod, gađaju iz snajpera” – otkriva izvor iz istrage.

Kako objašnjava sagovornik, metak je Davidovića pogodio u ruku, prethodno zakačivši stolicu, čiji se deo zario tik iznad oka vladike Joanikija. Debelo dvoslojno staklo hotela i naslon stolice donekle su skrenuli putanju metka, što je spaslo Davidovića.

– Po svemu sudeći, debelo dvoslojno staklo hotela i naslon stolice donekle su skrenuli putanju metka, što je spaslo Davidovića. A pucač bi sigurno opalio još jednom da nije bilo ovakve reakcije čoveka iz obezbeđenja – priča izvor i dodaje da se sumnja da je metak ispaljen sa nekog od okolnih solitera, sa udaljenosti od oko 300 metara vazdušnom linijom (najverovatnije iz napuštene zgrade GP “Rad” i da je sasvim izvesno da je atentator imao odličnu logističku podršku i da je Davidović celog dana praćen).

Davidović je inspektorima policije rekao da je ubeđen da je razlog napada to što je protivnik crnogorskog režima i što podržava opoziciju u toj državi i pomaže joj.