Dr Goran Azanjac, uhapšen zbog zloupotreba
Arhiva
Dr Goran Azanjac

Fejsbuk

Kolege odavno upozoravale da je dr Goran Azanjac privatizovao kliniku, Foto: Fejsbuk

Posle hapšenja dr Gorana Azanjca (55), direktora centra za plastičnu hirurgiju, koji je s još 12 osoba uhapšen zbog sumnje da su zloupotrebom položaja oštetili bolnicu za 26 miliona dinara, otkrivaju se nove mućke koje su počinili nosioci belih mantila.

Među prvima koji je još 2013. godine ukazivao na stručne i organizacione nepravilnosti vezane za sporni laser bio je i profesor dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u KC Kragujevac.

Prof.dr Dejan Vulović, specijalista plastične hirurgije

Privatni album

Među prvima ukazivao na nepravilnosti, prof.dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u KC Kragujevac, Foto: Privatni album

- To su kriminogene radnje jedne osobe, sociopatogeni postupci koji su opasni po zdravlje stanovništva naše države. Pomenuti odavno radi šta hoće u KC, kao da je to njegova privatna bolnica, zahvaljujući tome što ima političke veze i prijateljstva. Tako je, nažalost, i nametnut na rukovodeće pozicije. Privatizovao je laser, imao je čak i svoju fiskalnu kasu i ekipu, naplaćivao ljudima novac na licu mesta. Aparat koji je trebalo da služi za tačno precizirana patološka stanja u plastičnoj hirurgiji, kao što se primenjuje u svetu, a osim toga da za vanstandardne usluge iz oblasti estetske hirurgije Klinički centar ima i materijalne koristi, potpuno je privatizovan, pa je i nestao. Koliko je meni poznato, aparat je poslat u Beograd na servis, a završio je u Novom Sadu u privatnoj bolnici. Tu je nađen posle dve-tri godine na ulici, odakle je preuzet. Taj skupoceni aparat vraćen je bez papučice, bez ključa, potpuno neupotrebljiv, tako da može da stoji samo kao eksponat - kaže za „Alo!“ prof. dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije u KC Kragujevac.

Dr Goran Azanjac je snimao i pacijente u svlačionici

ALO

Dr Goran Azanjac je snimao i pacijente u svlačionici, ispred operacione sale, Foto: ALO

Prof. dr Vulović dodaje da to dr Azanjcu nije bilo dovoljno, pa je kamere postavio i oko lasera i u susednim prostorijama, čak i svlačionici za pacijente i u operacionoj sali!

Vulović: Štiti ga tajkun

- Laser je u KC Kragujevac stigao 2010. Dakle, tada je bila druga vlast, a on ima veze u SPS-u, koji je u svim koalicijama u vlasti, i prijatelja tajkuna, koji je finansirao tadašnju vlast. Tada je bila druga vlast i on ga je odmah privatizovao - bez obuke, elementarnih znanja... A ključ su imale samo tri osobe: on, ta sestra iz operacione sale, što je isto uhapšena, i još jedna sa odeljenja (DP), dok glavna sestra nije imala ključ ni od lasera ni od prostorija. To ne postoji nigde - u slučaju požara ili bilo čega niko ne može da uđe van radnog vremena, za ne daj bože. Sve prostorije i u svim bolnicama imaju rezervne i dostupne ključeve, osim, eto, u ovom slučaju - kaže prof. dr Vulović.

 

Pokvaren laser stoji u ćošku Kliničkog centra u Kragujevcu

ALO

Pokvaren laser stoji danas u ćošku Kliničkog centra u Kragujevcu, Foto: ALO

- On više godina privatizuje u KC sve što može da mu donese materijalnu ili bilo kakvu ličnu korist, a uz to sprovodi i mobing, o čemu su odgovarajući organi iz zdravstvenog sistema više puta i obaveštavani u pisanoj formi. S laserom, ali i drugim dugogodišnjim postupcima, on je veoma narušio ugled KC Kragujevac i naneo mu znatnu materijalnu štetu, a da ne pominjem još i stručne greške! Samoproklamovani stručnjak za laser, koji je završio obuku za ovaj aparat za vreme ručka u kafani, nije održao nijedno stručno predavanje u zemlji, a kamoli u inostranstvu, ali se zato u medijima lažno predstavljao kao profesor, zahvaljujući tome što je nelegalno odbranio doktorsku disertaciju 2013, bez prisustva mentora, što je jedinstven i skandalozan slučaj. Postupak ovakve osobe ne treba da se uopštava i dovodi u vezu s celom plastičnom hirurgijom u našoj ustanovi, odnosno čitavim Kliničkim centrom u Kragujevcu. Reč je o stravičnoj zloupotrebi! - navodi prof. dr Dejan Vulović, specijalista plastične i rekonstruktivne i hirurgije.