Milena i Iva
Alo.rs
Milena Radulović i Mika Aleksić

Alo.rs/ATA Images

Milena Radulović i Mika Aleksić, Foto: Alo.rs/ATA Images

Hrabrost mladih srpskih glumica Milene Radulović i Ive Ilinčić da javno istupe i obelodane kroz kakva su seksualna zlostavljanja prošle u školi glume „Stvar srca“ Miroslava Mike Antića pokrenula je lavinu u bivšim jugoslovenskim republikama! 

One su bile okidač zbog koga su se ohrabrile i njihove koleginice u regionu, što je dovelo do nečega što se najbolje može opisati kao pokret „Me Too“, koji je u SAD napravio opšti haos nakon priznanja poznatih glumica da su ih silovali i seksualno zlostavljali Harvi Vajnstin i drugi do tada nedodirljivi holivudski magovi.

- Jedan hrvatski filmski reditelj govorio mi je u kafiću za šankom gnusne stvari poput: „A kako bi bilo da sad ti meni popušiš?“ ili „Hajde da se kresnemo u WC-u“, nasrćući na mene i plazeći ispred mene u mom najintimnijem prostoru. Nakon što sam mu rekla da je dosadan, odvratan i da me ne zanima, dao je sebi za pravo da me isprati napolje kada sam otišla da udahnem vazduha. I na ulazu u kafić pribio se na mene i bukvalno mi uvalio jezik u usta, nakon čega sam bila prisiljena da ga odgurnem od sebe. Glumica sam i zbog ovakvih ljudi i događaja sve više mi se gadi moj posao - jedno je od anonimnih svedočanstva objavljenih na Fejsbuk stranici „Nisam tražila“, koja je pokrenuta nakon šokantne ispovesti Milene Radulović.

iva Ilinčić

Printscreen/ Instagram

iva Ilinčić, Foto: Printscreen/ Instagram

Na toj stranici mogu se pronaći i druga mučna svedočanstva. Stranicu su pokrenule četiri koleginice, bivše studentkinje Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

- Iako poznajemo žene čije smo ispovesti objavile, i same nas je iznenadio broj ispovesti koje smo dobile. Krenulo je kao spontana inicijativa jer su sve administratorke stranice bile potaknute činjenicom da se u sredini u kojoj živimo konstantno čudimo i osuđujemo nasilje koje se događa ženama u drugim sredinama, ali same nismo spremne da govorimo o tome - rekle su devojke za „Jutarnji list“ i dodale da je broj poruka koje dobijaju ogroman.

I Dora Lipovčan (43), hrvatska glumica, jedna je od onih koji su se ovom talasu odlučile da progovore. Ona je na svom Fejsbuk profilu priznala da je bila silovana. U veoma emotivnom postu opisala šta joj se desilo, kao i da razume koleginice koje se plaše da o tome govore.

- Ja sam ćutala punih 15 godina pre nego sam otišla u policiju... I ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud... Ali sam bar progovorila... Od tad mi duša malo manje krvari... - napisala je Dora.

Nakon brojnih ispovesti glumica, reagovali su Akademija scenskih umetnosti iz Sarajeva i Akademija dramske umetnosti Sveučilišta u Zagrebu, koje su pozvale studente da im se direktno obratite i prijave rodno i seksualno nasilje i zlostavljanje.

Pročitajte još: