Dvojica štićenika pozvali su trećeg u šetnju, pa ga silovali
Đorđe Kojadinović
Dvojica štićenika pozvali su trećeg u šetnju, pa ga silovali
Dvojica štićenika pozvali su trećeg u šetnju, pa ga silovali, Foto: Đorđe Kojadinović


Iako su dvojica maloletnih napasnika nakon silovanja njihovog vršnjaka pušteni na slobodu i praktično vraćeni u dom, tužilaštvo je juče naredilo da se raspiše potraga za M. I. iz Beograda, dok je M. J. iz Niša saslušan po drugi put kod sudije za maloletnike Višeg suda u Zaječaru.

 

„Ako je kriv, nek mu sude“

Majka odbeglog M. I. juče je za „Alo!“ tvrdila da njen sin nije nikog silovao i za sve optuživala M. J. - Rekli su mi u domu da su tog dečaka silovali moj sin i taj M. J. i da su našli otiske i dokaze protiv njega, kao i da je imao kontakt sa tim N. J., ali ja vam garantujem životom da to nije tačno. Za sve je kriv taj M. J., za koga su mi rekli da ima milion krivičnih dela. Rekla sam sinu da ga se kloni, jer je loš. Čula sam da troši po 5.000 dinara da ode taksijem do Niša, da krade i svašta radi, ali ako je moj sin kriv, onda neka mu sude - poručila je R. V. (36).

Kako saznajemo, silovani dečak bio je vidno potresen dok je davao detaljnu izjavu policiji i tužiocu. Prema saznanjima iz istrage, on je ispričao da su ga dvojica maloletnih siledžija naterala na seksualni odnos, a njihov DNK je nađen na telu žrtve. Tužilac odbacuje prozivke da je njihovo tužilaštvo krivo što su dvojica siledžija pušteni na slobodu njihovom krivicom i što su se slobodno šetkali prostorijama u kojima je boravio i silovani dečak!


- Mi smo čekali da policija iz Knjaževca obavi sve provere da bismo mogli da dalje postupamo. Do tada nismo mogli da izdamo nikakvu naredbu za privođenje maloletnika.

 

Pošto je žrtva saslušana i pošto su obavljeni lekarski pregledi, mi smo dobili dokumentaciju i detaljno ćemo ispitati ovaj slučaj. Podnećemo zahtev za pokretanje pripremnog postupka sudiji za maloletnike Višeg suda u Zaječaru, zajedno sa predlogom za određivanje pritvora protiv obojice maloletnika - obećao je juče za „Alo!“ Ivan Marković, vršilac dužnosti tužioca Višeg tužilaštva u Zaječaru.

Direktorka doma  Vesna Petrović
Direktorka doma Vesna Petrović, Foto: Đorđe Kojadinović



Vesna Petrović, direktorka Zavoda za vaspitanje dece i omladine u Knjaževcu, izjavila je juče za naš list da se ceo slučaj detaljno proverava u zaječarskom sudu, kao i da je saslušan dečak koji je prijavio silovanje. Ona, međutim, negira da je silovani dečak u istoj sobi sa dvojicom napasnika, uz ogradu da je ceo slučaj „još u povoju“ i da se „sve ispituje“.


- Dečak koji nam je prijavio silovanje nije u istoj grupi i sobi sa dvojicom osumnjičenih maloletnika. Kada nam je 3. avgusta uveče prijavio silovanje, pozvali smo policiju u Knjaževcu, koja je ispitivala slučaj, a dečaka je pregledao lekar. Sada se ispituje šta se u stvari desilo, a na tužilaštvu je da utvrdi istinu - rekla nam je čelnica ustanove u kojoj borave deca sa problematičnim ponašanjem i navela da je M. J. odveden juče po drugi put da da izjavu sudiji za maloletnike u vezi s nemilim incidentom.

Dečak je nadležnima u domu silovanje prijavio još 3. avgusta
Dečak je nadležnima u domu silovanje prijavio još 3. avgusta, Foto: Đorđe Kojadinović

 

„Boravak žrtve sa nasilnicima u istom prostoru je dodatni šok”

Psiholog Milan Kostić kaže da će silovani dečak celog života trpeti posledice torture. - Sam događaj će mu biti urezan u sećanje do kraja života, a dodatni šok je i to što je sa nasilnicima posle svega morao da boravi u istom prostoru. Žrtvi sve stručne službe moraju da pruže pomoć i izoluju ga iz sredine u kojoj je doživeo horor - rekao je za „Alo!“ Kostić.

 

Komentari (1)

ana

08.08.2015 08:12

vazno da se okrece. Cica mace. Fizicki rad za drustvenu korist i kaznu.