Anastasija L.
printscreen/facebook

 

Anastasija L.

printscreen/facebook

Anastasija L., Foto: printscreen/facebook

 

Suđenje za brutalno ubistvo Ukrajinke Anastasije Lašmanove, milionerke koja je poslednjih godina živela i radila u Crnoj Gori, još traje, a sada pred sudom treba da svedoči Vjera Stanović, majka Arsenija Stanovića, bivšeg vaterpoliste osumnjičenog za svirepo ubistvo.

Ovaj zločin jedan je od najmonstruoznijih poslednjih godina u Crnoj Gori i privukao je veliku pažnju javnosti u celom regionu. Telo Anastasije Lašmanove pronađeno je u njenom stanu nakon što prijateljica satima nije mogla da je dobije na telefon. Policajci koji su bili na uviđaju ispričali su da im je od prizora pozlilo i da "nikada tako nešto nisu videli".

 

 

Ali krenimo redom!

Advokat Zoran Piperović je pred sudom predložio saslušanje majke osumnjičenog mladića za ubistvo. Mnogi smatraju da će upravo ona otkriti mnogo toga o Arsenijevom ponašanju u danima pre zločina i nakon njega kada je ubrzo odlučio da pobegne iz Crne Gore. Svedoci su ispričali da je Arsenije bio blizak sa svojom majkom i sa njom je često razgovarao o svemu, pa se očekuje da će upravo ona moći da "popuni brojne praznine" o njihovom odnosu, ali i raskidu, koje do sada niko od svedoka nije znao.

Advokat je predložio i da se obavi psihijatrijsko veštačenje Stanovića, kako bi se tim lekara izjasnio o njegovom psihičkom statusu.

Predloženo je i saslušanje Anastasijinog bivšeg momka, Stevana Baničevića, koji se pre Arsenija zabavljao sa Ukrajinkom. Njegova odbrana traži i saslušanje njegovih bivših profesora i kolega iz vaterpolo kluba u kom je ranije trenirao. Lašmanova je ubijena 11. maja 2018. godine u iznajmljenom stanu u naselju Dobrota.

Misterija bogatstva mlade Ukrajinke
Bogata Ukrajinka došla je u Crnu Goru nekoliko godina ranije, a jedno vreme je radila kao konobarica. Ono što je ostala misterija o životu Ukrajinke jeste kako je za tako kratko vreme od obične konobarice dostigla da poseduje imovinu koja je, kako su još tada pisali ukrajinski i ruski portali, procenjena na vrtoglavih 105 miliona evra, što ju je činilo jednom od najbogatijih državljanki Ukrajine.

U međuvremenu, upoznala je mladog vaterpolistu iz Tivta, Arsenija Stanovića, i sa njim uplovila u emotivnu vezu. Međutim, 11. maja, u kotorskom naselju Dobrota, njeno unakaženo telo pronašla je drugarica, nakon što je primetila da Lašmanova ne odgovara na njene pozive.

Zatečena scena u stanu bila je jeziva - posvuda su bile ispreturane stvari, što je jasno ukazalo na to da se Lašmanova borila sa svojim ubicom, a danas je to potvrdio i sudski veštak. Po načinu ubistva policija je odmah posumnjala da je reč o zločinu iz strasti, te je tako svetlo sumnje palo na mladog vaterpolistu.

Međutim, policija je pokušala da stupi u kontakt sa Stanovićem, ali nije mogla da ga pronađe. Odmah je započeta potraga a ono što je usledilo odgovara filmskom scenariju.

 

Bekstvo u drugu državu uz pomoć oca policajca
Dok su policajci pokušavali da stupe u kontakt sa Stanovićem, on je sa ocem kovao plan za bekstvo. Zoran Stanović, inače bivši šef Granične policije, uporedo sa tim je davao izjave za medije kako će se njegov sin predati.

Umesto predaje, usledilo je bekstvo, a Stanovići su uhapšeni u susednoj Albaniji u automobilu. Prepostavlja se da njihov krajnji cilj ipak nije bila Albanija, ali im je plan, na sreću, osujetila policija.

Iako je javnost za to navijala, protiv Zorana Stanovića nije pokrenut postupak shodno Zakoniku o Krivičnom postupku, krvni srodnik, u ovom slučaju roditelj, nije krivično odgovoran ukoliko pomogne detetu u bekstvu. S druge strane, kada je svetlo sumnje palo na njegovog sina, Zoran je odmah dao ostavku.

Zanimljivo je da je luksuzni stan u kom je Lašmanova živela smešten tik uz zgradu koja je u vlasništu Jovana i Igora Vukotića, vođama "škaljarskog" klana. Mnogi crnogorski mediji spajali su Lašmanovu sa Vukotićima, ali i drugim crnogorskim kriminalcima, pa se tako spekulisalo da su delom oni zaslužni za bogastvo koje je stekla. S druge strane, drugi izvori su tvrdili da iza Ukrajinke stoji bogati ruski milijarder.

 

Majka Lašmanove: "Pričala mi je da ga voli, ali da on neće da radi"
Na jednom od suđenja svedočila je i majka pokojne Ukrajinke, Svetlana Libert. Tokom davanja iskaza ispričala je da je sa ćerkom imala normalnu komunikaciju, te da ju je Anastasija posetila nekoliko meseci pre ubistva. Na pitanje kako se njena ćerka tako brzo obogatila, nije znala da odgovori.

- Poznato mi je da je ona dobro živela u Crnoj Gori, da je uvek nosila samo firmirane stvari. Znam da je imala vredan "roleks" i nakit - ispričala je majka brutalno ubijene Lašmanove.

Kako je dodala, da joj je ćerka ubijena saznala je od Anastasijine drugarice.

- Ja sam od njene drugarice saznala da je ubijena. Poznato mi je da je sa Arsenijem bila u vezi oko tri godine - kazala je pred sudom Svetlana Libert.

Ispričala je da je njena ćerka jedno vreme živela kod roditelja Arsenija Stanovića i da su oni prema njoj bili dobri, naročito njegova majka. Do prekida emotivnog odnosa je došlo jer Stanović, navodno, "nije bio zainteresovan da radi".

 

- Anastasija mi je rekla da je upoznala momka iz Crne Gore, da joj odgovara i da će najverovatnije sa njim izgraditi odnos... U Crnoj Gori je sahranjena jer je ona volela ovu zemlju - ispričala je nesrećna majka.

 

Podsećanja radi, advokat Arsenija Stanovića u septembru prošle godine izjvaio je za crnogorske medije nakon jednog od ročišta, da će Stanović priznati zločin. Na pitanje novinara da nema nikakve dileme da je on počinio zločin, samo ostaje pitanje da se razjasni pod kojim okolnostima, branilac je kazao: "Tako je".