Specijalni sud u Beogradu
Masanori Jošida,Alo
Specijalni sud u Beogradu

Masanori Jošida,Alo

Specijalni sud u Beogradu, Foto: Masanori Jošida,Alo

Do odlaganja je došlo na molbu branioca dvojice optuženih advokata Zore Dobričanin Nikodinović, a zbog reakcije na vakcinu koju je primila.

Prvooptuženi, nekadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković nije privođen iz zatvora gde služi kaznu od 40 godina, dok su u sud došli optuženi tadašnji šef beogradskog centra RDR-a Milan Radonjić i operativac Ratko Romić.

Miroslav Kurak, optužen kao neposredni počinilac ubistva je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Sva trojica optuženih su na početklu ponovljenog suđanja negirala veze sa ubistvom i detaljno su izneli svoje odbrane.

U nastavku suđenja u sredu krenuće dokazni postupak, saslušanjem svedoka.

Sva četvorica su prvom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud zbog brojnih nepravilnosti, bila osuđena zbog učešća u ubistvu na ukupno 100 godina zatvora.

Nasuprot ukinutoj presudi u kojoj je NN lice označeno kao neposredni izvršilac ubistva Churuvije, u optužinici, po kojoj se svima sudi, tvrdi se da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Churuvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Prema ukinutoj presudi, Churuviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".

Tužilaštvo je na ponovljenom suđenju ostalo pri navodima svoje optužnice da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Pročitajte još: