Jovan Jovica Vukotić
Privatna arhiva
Jovan Jovica Vukotić

Privatna arhiva

Jovan Jovica Vukotić, Foto: Privatna arhiva

Dok su se skrivali jedni od drugih, za petama su im bile policije, koje su od septembra 2018. godine uhapsila trojicu vođa ovih klanova - Jovicu Vukotića (škaljarski klan), Slobodana Kašćelana i Vojina Stupara (kavački klan) i zaplenile im oko dve tone kokaina.

Nestankom 300 kilograma kokaina iz stana u Valensiji i razdvajanjem tadašnjih saradnika na dva tabora - "škaljarski" i "kavački klan", novoformirane kriminalne grupe nastavile su sa svojim primarnim poslom: švercovanjem kokaina u Evropu. Bez osoba sa kojima su do juče sarađivali, oba klana dovijala su se na različite načine kako da tovar droge neometano unesu u Evropu. Tako, Španija je, ako je sudeći po zaplenama droge koje su se u poslednje dve godine dogodile, a koje su povezane sa crnogorskim klanovima, prestala da bude glavna luka za kokain, te su transporti obavljani drugačijim trasama.

Slobodan Kašćelan

Privatna arhiva

Slobodan Kašćelan , Foto: Privatna arhiva

DROGA IZ GRČKE

U razmaku od nepuna tri meseca, krajem 2017, odnosno početkom 2018. godine u Grčkoj je u dve velike akcije zaplenjeno više od 150 kilograma kokaina zbog kojeg su uhapšena dva Srbina - Martin Matijašević (33), kog je grčka policija povezala sa vođom škaljarskog klana, odnosno bliskim saradnikom Luke Bojovića Jovicom Vukotićem, a odmah za njim i Rajko Ninčić Bili (47), desna ruka Gorana Nešića Cige (47), označenog za glavnog dobavljača kokaina narko-bosovima na Balkanu. Zbog ove droge Grčka raspisuje crvenu međunarodnu poternicu za Vukotićem.

Krajem leta 2018. godine, u Antaliji policija zaustavlja muškarca radi legitimacije, koji im predaje pasoš sa imenom Georgije Andonov. Međutim, iza tog imena krio se vođa "škaljarskog klana" Jovan Vukotić.

U samo nekoliko dana od privođenja, Turska proteruje Vukotića iz te zemlje i šalje Srbiji, koja protiv njega (jer poseduje njeno državljanstvo) pokreće proces zbog falsifikovanja dokumenta. Krajem 2018. godine on biva osuđen na 15 meseci zatvora. Nakon što mu je odslužio kaznu, on je prebačen u ekstradicioni pritvor u Centralni zatvor u Beogradu, gde čeka izručenje Crnoj Gori koja ga potražuje zbog sumnje da je učestvovao u mafijaškim likvidacijama. Šta se dešava sa postupkom u Grčkoj zbog zaplenjenog kokaina, nije poznato.

KOKAIN IZ KOMBIJA

Godinu dana kasnije, "škaljarski klan" ostaje bez još jednog tovara kokaina. Rumunska policija u okrugu Tulča pronašla je u martu 2019. godine kilogram kokaina koji je ispao iz kombija bukureških tablica prilikom utovara. Prateći rutu kretanja droge i osumnjičenih, policija je dva dana kasnije na obali Crnog mora, nedaleko od mesta Sveti Đorđe, pronašla prevrnut brod, registrovan u Rumuniji, sa rekordnih 1.040 kilograma kokaina. Šverceri su očigledno traljavo obavili posao, a policija je bila na oprezu i iskoristila trenutak nepažnje. Reč je o kokainu čistoće 90 odsto, a njegova tržišna vrednost iznosi oko 300 miliona evra. U istrazi ove zaplene kao naručioci pošiljke vredne 300 miliona evra pominjani su Vranjanac Davor T. (31) i jedan od šefova škaljarskog klana Igor Dedović, koji je ovog meseca ubijen u restoranu u Atini.

ŠKOLSKI BROD

Bez droge ostao je i suparnički, "kavački klan". Naime, 19. aprila prošle godine na školskom vojnom brodu "Jadran" nedaleko od Tivta otkriveno je čak 56 kilograma kokaina, vrednosti od pet miliona evra. Sumnja se da je ova droga trebalo da bude isporučena u Turskoj, a zbog ove zaplene u julu prošle godine uhapšen je Vojin Stupar, istaknuti pripadnik kavačkog klana. Vojin Stupar, inače zet Igora Božovića, koji važi za jednog od vođa kavačkog klana, sumnjiči se za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja.

Kavač

I. Dobričić

Kavač, Foto: I. Dobričić

PAD VOĐE

Vojin Stupar sproveden je pred lice pravde pola godine od hapšenja glavnog vođe "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana. Ovaj muškarac priveden je u decembru 2018. godine u Pragu sa lažnim dokumentima po poternici Crne Gore. Kašćelan je osumnjičen da je u Prčnju 2010. godine pokušao da ubije I. M. Takođe se sumnjiči da je krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju koja je vršila krivična dela iznude, zelenaštva, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga, omogućavanja uživanja opojnih droga, davanja mita, teškog dela protiv opšte sigurnosti i pranja novca. Dva meseca od hapšenja, on je izručen svojoj rodnoj zemlji, nakon čega je počeo postupak protiv njega.

LAŽNI IDENTITETI

Tokom bežanja od policije, ali i suparničke grupe, pripadnici oba crnogorska klana nabavljali su lažna dokumenta. Najviše njih, uzimalo je hrvatske papire, o čemu svedoči i akcija hrvatske policije krajem novembra prošle godine, kada je uhapšeno preko 30 osoba zbog sumnje da su nabavljali i izrađivali originalne pasoše za pripadnike "škaljaraca" i "kavčana", među kojima je i pasoš za Igora Dedovića, vođu "škaljaraca" koji je nedavno ubijen u Atini.