Penzioneri
Alo!/Vladimir Marković
Penzioneri

Alo!/Vladimir Marković

Penzioneri, Foto: Alo!/Vladimir Marković

Trojka optužena da je obećavala „skidanje crne magije“ i rešavanje zdravstvenih i novčanih problema sklopila je sporazum o priznanju krivice s Osnovnim tužilaštvom u Bačkoj Palanci.

Po tom sporazumu, Sonja A. (30) iz Bačke Palanke osuđena je na godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a Ljubica K. (36) iz Begeča će šest meseci provesti uz nanogicu kod kuće. Treći član ove grupe Radovan P. (43), iz Obrovca kod Bačke Palanke, prvobitno je dobio osam meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor. Ali s obzirom na to da je prekršio ovu meru, kazna mu je zamenjena sa osam meseci klasičnog zatvora.

Njih troje uhapšeni su početkom decembra 2019. zbog sumnje da su doveli u zabludu 73-godišnju ženu iz Kruševca koja živi u Berlinu. Obećavali su joj da će je „zaštititi od crne magije“ i tako joj pomoći da reši zdravstvene i porodične probleme. Zauzvrat im je za tri meseca dala 68.700 evra. Novac im je uplaćivala na različite račune i slala preko različitih kompanija za transfer novca.

Crna magija, vradžbine, urok, prokletstvo, gatare

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Penzionerka je, dok je boravila u Vrnjačkoj Banji, u jednom časopisu pronašla oglas u kojem se, onima koji im se obrate, obećava „skidanje crne magije“, blagostanje i sreća, rešavanje svih problema. Ona se javila na dati broj telefona i tako stupila u kontakt sa njima.

- U razgovorima sa njom saznali su sve o njenom životu jer su je vešto navodili da im ona sama sve ispriča. Ženi su govorili da je pod dejstvom crne i vlaške magije i da će joj oni pomoći da to otkloni, a čak su joj kazali da će joj poginuti sin. Plašeći se da se ne ostvari to što joj govore, 73-godišnja penzionerka im je slala devize. Čak je podigla i kredit u banci kako bi mogla da im isplati novac za njihove usluge, odnosno skidanje magije. Žena je, plašeći se, ćutala i nikome nije govorila šta joj se dešava i za šta daje velike sume novca. Njen sin je, međutim, posumnjao da nešto nije u redu, a kada mu je na kraju sve ispričala, na njegov nagovor je slučaj prijavila policiji - rekao je izvor iz istrage.

Prema sporazumu, ova tročlana grupa obavezna je i da plati odnosno obešteti penzionerku u ukupnom iznosu od 850.000 dinara. Sonja A. obavezna je da na ime odštete plati 350.000 dinara, a Ljubica K. i Radovan P. po 250.000 dinara.