Austrijska policija
Shutterstock
Austrijska policija

Shutterstock

Austrijska policija, Foto: Shutterstock

Kako se navodi u saopštenju, Srbin je osumnjičen da je sa dva saučesnika, državljanima Austrije i građanima trećih država, odnosno Srbije, Bosne i sa KiM, organizovao sklapanje lažnih brakova, najčešće sa mađarskim državljanima.

Po posredovanju takvog braka banda je zahtevala u proseku po 10.000 evra, a brakovi su sklapani u Srbiji.

Cilj tih brakova je bio da lice koje je za tu uslugu platilo dobije boravišnu dozvolu u Austriji, a time i pristup tržištu rada, socijalnim sistemu.

Bračni partneri koje bi pronalazili nisu nikada bili prijavljeni u Austriji i dolazili bi u Beč samo za obavljanje potrebnih poslova pred državnim ustanovama.

Gej brak

Shutterstock

Brak, Foto: Shutterstock

Za pristanak na sklapanje lažnog braka dobijali bi po 3.000 evra po ugovoru.

Istragom je policija ušla u trag, između ostalog, i jednoj velikoj mađarskoj romskoj porodici iz koje su pripadnici oba pola učestvovali u sklapanju lažnog braka sa državljanima zemalja izvan EU.

Osumnjičeni nisu organizovali samo sklapanje lažnih brakova, već su i za petocifrene svote organizovali prividna zaposlenja u Beču preko lažnih firmi.

Za te potrebe je jedan osumnjičeni stavio na raspolaganje svoju mrežu lažnih firmi.

Izdavanjem potvrde o plati i ugovora o radu „klijent“ je mogao da prikupi potrebne papire za boravišnu dozvolu.

Ukupno je policija do sada uspela da dokaže 59 krivičnih dela organizovane prevare u sticanju prava na boravak, lažne brakove, to jest falsifikovanje dokaza.

Kako je saopšteno, 48 osoba je saslušano, a za devetoro lica raspisane su poternice.

PROČITAJTE JOŠ: