Nikola Mihailović
Privatna arhiva
Nikola Mkhailović vozač BMW smrti

Privatna arhiva

Nikola Mihailović, vozač BMW smrti, vozio je 117 kilometara na sat, a dozvoljena brzina je 50 km/čas, Foto: Privatna arhiva

Na suđenju Nikoli Mihailoviću (28), vozaču BMW iz Velikih Crljena kod Lazarevca, koji je 9. avgusta 2019. na Ibarskoj magistrali izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginulo četvoro mladih, veštak je juče izjavio da je mogao da spreči tragediju da se se kretao propisanom brzinom.

Preporučujemo:

- Da se BMW kretao brzinom od 50 kilometara na sat, umesto više od 100 kilometara na sat, mogao je da se zaustavi vozilo i spreči tragediju - rekao je veštak u Višem sudu u Beogradu posle pogleda snimka nesreće.

On je naveo i da je vozač „dačije”, u kome su se nalazili nastradali, mogao da spreči nesreću.

Stradali u nesreći na Ibarskoj

Privatna arhiva

Stradali, Đorđe Subotić, Đorđe Belušević, Aleksandar Savatić i Katarina Ivanković, Foto: Privatna arhiva

- Bilo je propusta vozača oba vozila. Na snimku se vidi kako se „dačija” uključuje na Ibarsku i kako se BMW, koji trenutak kasnije, otpozadi zakucao u nju. Propust vozača „dačije” je što nije usporio i nijednog trenutka nije zaustavio auto. Kretao se usporeno, a kada se uključio na put, ubrzao je. Nije pogledao udesno jer da je to uradio video bi BMW, koji je bio udaljen 42 metra. Možda je i video, ali je pogrešno procenio da ima vremena da se uključi. Od momenta uključenja „dačije”, vozač BMW je mogao da vidi njena svetla. Pošto je prošlo je 1,3 sekunde, nije imo vremena da reaguje - izjavio je veštak.

U nesreći su poginuli Aleksandar Savatić (22), Đorđe Belušević (22), Đorđe Subotić (19) i Katarina Ivanković (20). Tokom istrage utvrđeno je optuženi Mihailović u trenutku udesa imao čak 1,36 promila alkohola u krvi, kao i da je vozio nedozvoljenom brzinom od 117 kilometara na sat.

Mihailović je na početku suđenja rekao da se kaje. Kazao je da je bio pijan i izjavio saučešće porodicama nastradalih.

Advokat Biljana Borovčanin

Privatni album

Advokat Biljana Borovčanin, zastupnik porodica poginulih, Foto: Alo

Biljana Borovčanin, zastupnik porodica Savatić, Belušević i Ivanković, kaže za naš list da su tužilac i punomoćnici poginulih tražili dopunu veštačenja s obzirom na to da nije utvrđena preglednost raskrsnice na kojoj se desila nesreća.

- Tražimo da se precizno utvrdi preglednost raskrsnice jer na tom mestu ne postoji vertikalna signalizacija, koja je očigledno nečiji propust - kaže za naš list advokat Biljana.

Suđenje se nastavlja 22. oktobra. 

Pročitajte još: