Zoran Albić
Facebook
Zoran Albić

Facebook

Zoran Albić, Foto: Facebook

U zaječarskom sudu danas je saslušana veštak Marija P. iz Specijalne zatvorske bolnice koja je ostala pri svom ranijem iskazu da je Albić u trenutku izvršenja ovog teškog ubistva bio uračunljiv.

-Radi se o simplifikovanoj ličnosti kod koga postoje u strukturi emocionalno nestabilne, zavisne i izbegavajuće karakteristike. Njegova ličnost ima skromne resurse, ne poseduje psihološku komleksnost, tako da u situacijama za koje nije dovoljno pripremljen, koje su za njega nove ili nedovoljno poznate može da ispolji slabosti na planu kontrole i tolerancije frustracije – rekla je veštak Marija P.

Na pitanje branioca opruženog Albića, po službenoj dužnosti Radiše Srejića, advokata iz Negotina šta je moglo da dovede optuženog do gubitka kontrole, budući da mu je prilikom analiza otkrivena autoimuna bolest Hašimoto tireoiditis, veštak je nedvosmisleno je potvrdila da je opservacija komisije utvrdila da kod Albića "nema duševnih bolesti, duševne zaostalosti, niti privremene duševne poremećenosti čak ni u slučaju da je koristio drogu ili alkohol".

Povrede

Albić je Lunu, ljut što ne prestaje da plače kada je došavši iz provoda razbijao stvari po kući besomučno šamarao po telu i glavi, nanevši joj čak 52 povrede, od kojih je fraktura lobanje, sama po sebi, bila opasna po život. Devojčicinu majku je izbacio iz kuće i pustio tek kada se Luna "umirila". Da bi je povratili umivali su je vodom, a u hitnoj službi lagali da je pala sa terase dok su spavali. Obdukcija je, međutim, isključila pad kao mogućnost.

Ona je odbacila mogućnost da je bolest koja mu je dijagnostikovana mogla da dovede do gubitka kontrole jer i pored "izvesnog uticaja na reagovanje ankszioznosti, razdražljivosti", bolest nije mogla da bitno utiče na "njegovo rasuđivanje i mogućnost da upravlja svojim postupcima".

Majka u zatvoru

Lunina majka Vesna Firulović iz Slatine kod Negotina trenutno u Požarevcu izdržava kaznu zatvora od osam godina, budući da je sa Višim javnim tužilaštvom u Negotinu zaključila sporazum o priznanju krivice. Ovo je ujedno i maksimalna kazna za krivično delo nepružanje pomoći nemoćnom licu za koje se devojčicina majka tereti.

Branilac je predložio da se izvede novo psihijatrijsko-psihološko veštačenje Zorana Albića, ali su se tome protivili, smatrajući predlog "necelishodnim i u ovoj fazi nepotrebnim” i zamenik višeg javnog tužioca VJT u Negotinu, Dragan Pejkić, kao i punomoćnik oštećenog Dragana Purića, Luninog oca, Marko Stanković iz Fondacije "Tijana Jurić". Sud je taj predlog odbacio.

- U svakom slučaju svedočenje veštaka je bilo apsolutno u korist optužbe. Sud je odbio i naš predlog da se pribavi izveštaj taksi udruženja i otkrije identitet vozača koji je do hitne službe prevozio Albića, Vesnu Firanović sa devojčicom, ali je sud i to odbio. Pretpostavljam da je to bilo da bi pokazali da imaju isti odnos prema predlozima i da ne smatraju to naročito bitnim. Mi ćemo se boriti da izdejstvujemo najveću moguću kaznu, a to je kazna zatrvora u trajanju od 40 godina – kaže Marko Stanković, zastupnik Fondacije "Tijana Jurić", čiji je osnivač Igor Jurić takođe prisustvovao i ovom kao i prethodnim ročištima.

Kako je branilac tražio odlaganje zbog pripreme završne reči, Sud je doneo odluku da se novo ročište održi 5. novembra.

Pročitajte još: