Izraelska vojska
Shutterstock
Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

Šef Izraelske obaveštajne službe Eli Koen rekao je da su obaveštajne strukture njegove zemlje u saradnji sa zalivskim državama u suočavanju sa Iranom i obećao je podršku Izraela susednim zemljama u suprotstavljanju iranskim ambicijama.

Pročitajte još:

U intervjuu za list "Elaf", Koen je rekao da je Izrael spreman da pruži svaki podatak koji bi zaustavio iranske napade na zalivske države, i da se saradnja odvija u tom pogledu, ne otkrivajući više od toga.

Izraelski ministar naglasio je važnost da Izrael sarađuje sa SAD i da se suprotstave Iranu i tvrde da upravo to pitanje sprečava Iran da napadne zalivske zemlje. Rekao je da Izrael koristi sve svoje mogućnosti, čak i vojne, da spreči nuklearne ambicije Irana.

Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

- Verujem da je moć Izraela i SAD da obezbede stabilnost u regionu i znam da bi Iran preduzeo neprijateljske korake prema nekim svojim susedima da nema Izraela i njegove aktivnosti prema Iranu. 

Koen je rekao da Iran pokušava da pozicionira svoje snage širom Bliskog Istoka, navodeći Siriju, Liban, Gazu i Jemen kao primere.

On je istakao da oni koji plaćaju visoku cenu za ovu intervenciju su građani onih nevinih zemalja, gde se nestabilnost može primetiti u onim zemljama u kojima se Iran širi, kao što je vidljivo i u ekonomskom kolapsu u Libanu.

Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

Na primer, on je naveo libanski narod, rekavši da "oni ne žele da se sukobe sa državom Izrael, jer oni, kao i ostali ljudi, vole život, ekonomski prosperitet i razvoj turizma i trgovine."

Istakao je da "iranske pretnje njihovim susedima jasno daju do znanja zalivskim državama i drugim arapskim zemljama ko je pravi neprijatelj i ko je pravi saveznik, i bez sumnje postoje zajednički interesi koji zalivske države sa Izraelom spajaju na produbljivanju bezbednosne i ekonomske saradnje."

Izraelska vojska

Shutterstock

Izraelska vojska, Foto: Shutterstock

Rekao je da je "Iran taj koji je napao naftne objekte u Saudijskoj Arabiji, a mi imamo zajedničkog neprijatelja s jedne strane i imamo zajedničke ekonomske interese i geografsku blizinu, što s druge strane stvara nove mogućnosti."

Preporučujemo: