Priština sprema pakao Srbiji, plan čuvan u strogoj tajnosti - u pregovore uključuju neočekivanu ličnost
EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

Ambasade Velike Britanije i Mađarske odbile su da kometarišu ovo pitanje, a Švajcarska je odgovorila da se po tom pitanju treba obratiti kosovskoj vladi.

"Za vaša pitanja, ljubazno vas molimo da se obratite Vladi Kosova", navedeno je Kohi u odgovoru iz Švajcarske ambasade.

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu naveo je da Vlada "zbog osetljivosti procesa, ne može da da više detalja, od onih koji su već objavljeni".

Direktor Balkanske grupe za politiku Naim Rašiti rekao je da su u procesu dijaloga, zbog nedostatka stručnosti u procesu dijaloga napravljene greške.

Projekat sa norveškom ambasadom

Naglasio je da su razgovori sa Srbijom kompleksni i da kosovskom timu nedostaju stručnjaci. Grupa koju vodi Rašiti izradila je projekat u saradnji sa Norveškom ambasadom u kojem će biti angažovani lokalni stručnjaci u kosovskom timu.

"Kosovu nedostaju ljudi za određene teme, posebno za pitanja koja se odnose na izgradnju države u međunarodnom aspektu", dodao je Rašiti.

Angažovanje stručnjaka

Politički analitičar Gurakuć Kući je rekao je da angažovanju stručnjaka treba pristupiti oprezno.

"Tim mora biti još raznolikiji nego što je sada. Treba uključiti ljude koji nisu nužno poznati javnosti, koji imaju sposobnost zaključivanja i koji poznaju kulturu, psihologiju naroda Balkana i naravno psihologiju učesnika u pregovorima, jer bismo u protivnom izgubili", rekao je Kući, koji smatra da u tim treba uključiti stručnjake koji nisu sa Balkana.

Koha je istim povodom pokušala da razgovara sa bivšim premijerom Avdulahom Hotijem koji se nije odazvao.

Vlada takozvanog Kosova, Norveška ambasada i Grupa za Balkan potpisali su 22. aprila memorandum o razumevanju koji predviđa mogućnosti za angažovanje stranih stručnjaka u procesu dijaloga sa Srbijom i drugim programima vezanim za dijalog.

Do sada angažovani stručnjaci su: Bernard Nikaj, Leon Maljazogu, Robert Muharemi, Muhamet Mustafa, Veton Suroi i Bljerim Šalja.

Kako Balkanska grupa za politiku navodi, oni neće imati predstavničku ili vodeću ulogu u razgovorima sa Srbijom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

23.05.2021 10:46

Ništa vam ne vredi, Srbija neće popustiti pod bilo kojim pritiskom, a Norveška može da im pokloni državu, na minus 40%!!!.