MILANOVIĆ Hrvatska vojska čuva Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane!
Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

– Bakalar je specijalno iz Splita dolazio jer u Zagrebu nije bilo dovoljno kvalitetnog. Izvinjavam se svojim sunarodnicima ako smo ih oštetili, ali bio je senzacija… A odgovorna osoba se preziva Horvat, dakle nije Dalmatinac – kazao je Milanović novinarima na kraju posete.

U okviru misije KFOR na takozvanom Kosovu trenutno je 141 hrvatski vojnik i to je najbrojnija hrvatska misija posle Avganistana.

Kamp “Vilađo Italija“, s kojeg se pruža pogled na Prokletije i Peć, brine o bezbednosti zapadnog Kosova. Pod komandom je italijanskog kontingenta, a pored vojnika iz Italije i Hrvatske, tu su i kontingenti iz Austrije i Slovenije.

Milanović se najpre sastao sa komandantom kampa pukovnikom Andreom Bertazom, a potom su mu hrvatski, ali i italijanski, slovenački, austrijski, makedonski i moldavski vojnici predstavili oružje i vojnu opremu koju koriste.

– Možete li proći s time da ne razrušite pola grada? – dobacio je Milanović hrvatskom vojniku koji mu je pokazivao MRAP, oklopno vozilo otporno na mine i dejstva iz zasede. Za Mercedesov džip koji takođe koristi hrvatska vojska, rekao je da je “idealan za lov“.

Milanović je zaključio da je situacija u kampu “odlična“ i da je “ovo dobro videti da bi se čovek uverio da to sve ima smisla“. Na kraju je rekao da stacionirana hrvatska vojska “paradoksalno“ čuva Pećku patrijaršiju i manastir Visoki Dečani “remek-dela srednjovekovne srpske sakralne arhitekture“.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading