ALBANCI PONOVO UDARAJU NA DEČANE: Hitno se oglasili iz Eparhije raško-prizrenske
Youtube Printscreen/RTS/Wikipedia

Saopšteno je da SPC sa velikom zabrinutošću već nekoliko meseci prati izjave koje dolaze od strane najviših lokalnih političkih predstavnika u Prištini, a koje se tiču statusa zemlje manastira Visoki Dečani i drugih sudskih sporova oko imovine Crkve, koja je u to uvučena bez svoje volje.

- Ovoga puta, neistine su izrečene sa najvišeg mesta, od strane g. Aljbina Kurtija, premijera vlade u Prištini, dok su se samo u decembru o ovom pitanju oglašavali predsednik skupštine g. Glauk Konjufca, pojedini resorni ministri, g. Ramuš Haradinaj kao lider partije AAK i predstavnici opštine Dečani više puta. Podrivanje sudskih presuda u javnosti od strane političara u ovom slučaju je bez presedana u širem regionu - upozorava eparhija.

Jedini smisao obraćanja svih ovih zvaničnika, kako ocenjuje, vidi se u tome da za Srpsku pravoslavnu crkvu na prostoru Kosova i Metohije ne važe bilo kakvi zakoni ili sudske odluke.

"Prava SPC stvar nečije dobre volje, a ne sistema"

Prema rečima jednog od zvaničnika, navodi Eparhija raško-prizrenska, sprovođenje te odluke bi izazvalo "lančanu reakciju gde bi moralo da se popušta Crkvi i po drugim pitanjima".

- Prevedeno na običan jezik, ovo znači da su prava Srpske pravoslavne crkve na ovom području stvar nečije dobre volje, a ne sistema koji bi morao da bude temelj svakog društva, i da deluje isto prema svima, što je, uostalom više puta istaknuto od najviših međunarodnih predstavnika koji su apelovali na poštovanje zakona i sudskih odluka -  ocenjuje se u saopštenju.

Eparhija podseća da je tokom 16 godina trajanja sudskog postupka, Manastir Visoki Dečani trpeo ne samo pretnje, nego i fizičke i oružane napade, organizovane proteste, pokušaje blokiranja pristupa manastiru, a klevetnička kampanja koja je sprovođena protiv SPC i samog manastira je nešto što ne bi moglo da se uporedi sa bilo kakvom propagandom nakon Drugog svetskog rata.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading