SPREMA LI SE CETINJE 2? Kurti po Milovom receptu želi da spreči ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji
Foto: Printscreen/instagram

On će, kako Alo! saznaje, najpre pokušati poglavaru SPC da zabrani ulazak na KiM, a ako se zbog toga bude suočio s oštrom reakcijom međunarodne zajednice, promeniće tu odluku, ali će posredstvom ekstremističkih grupa organizovati proteste ispred Patrijaršije. Kurti je svestan da bi takvi protesti mogli da prerastu u krvavi napad na sveštenstvo SPC i pravoslavne svetinje, ali za to ne mari.

SPREMA LI SE CETINJE 2? Kurti po Milovom receptu želi da spreči ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji

EPA/ VALDRIN XHEMAJ

 

SPC je saopštila da će patrijarh najpre služiti Svetu liturgiju uz sasluženje više arhijereja, a da će zatim biti obavljeno ustoličenje u najsvetiji tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih.

„Osam vekova svesrpska i opštepravoslavna drevna svetinja - manastir Pećka patrijaršija - pod svojim svodovima čuva svešteni tron u koji se uvode naslednici Svetog Save i sa koga arhiepiskopi i patrijarsi srpski upravljaju brodom Hristove Crkve u granicama svoje kanonske jurisdikcije. Posle vaspostavljanja jedinstava Srpske pravoslavne crkve 1920. godine, obnovljena je i tradicija ustoličenja u Pećki tron kao vidljivi dokaz duhovnog ugledanja na naše bogonosne i doblesne arhiepiskope i patrijarhe od dobijanja autokefalnosti 1219. godine do današnjih dana“, navela je Srpska pravoslavna crkva.

U činu ustoličenja nema ničeg spornog, apsolutno, ali Kurti zabranom ovog događaja želi još jednom da napadne SPC i da animira svoje birače i simpatizere jer je suočen s padom rejtinga.

Naš izvor iz Prištine dodaje da će 14. oktobra ispred Patrijaršije biti veliki broj pripadnika ROSU i drugih policijskih jedinica, ali i policajaca u civilu. Na taj način Priština će skinuti odgovornost sa sebe za eventualne incidente do kojih bi moglo da dođe tokom okupljanja ekstremista.

SPREMA LI SE CETINJE 2? Kurti po Milovom receptu želi da spreči ustoličenje patrijarha u Pećkoj patrijaršiji

Alo

 

S druge strane, verski analitičar Željko Injac kaže da su još uvek sveža sećanja na dešavanja sa Cetinja gde su se ekstremisti, pristalice Mila Đukanovića protivili ustoličenju mitropolita Joanikija i haosom pokušali da spreče taj čin. On, međutim, ne veruje da je Aljbin Kurti spreman da učini tako nešto.

- Moguće je da će posredno organizovati proteste i neke probleme ispred Patrijaršije, ali ne očekujem veće incidente. To bi posle onoga sa Cetinja bilo previše napada na SPC u poslednjih godinu dana. Takva situacija je neprihvatljiva i za SAD, čiju podršku Kurti sve više gubi. Ipak, ako do toga i dođe, to je sramota za njih, a za nas još jedna neprijatnost - rekao je Injac.

 

Hrvatski ekstremisti mu
spremaju sačekušu u Vukovaru

Porfirije će, kako je planirano, tokom vikenda posetiti Vukovar gde će prisustvovati liturgiji, a zatim će obići novoobnovljeni Srpski dom i Crkvu sv. Nikole. Hrvatski suverenisti saopštili su da im je sporan datum dolaska srpskog patrijarha jer se, kako su naveli, Vukovarci tog dana „sećaju pogibije general-bojnika Blage Zadre”.

- Vukovar je najveće stratište hrvatskog naroda u novijoj istoriji. Očekujemo od patrijarha da će se, u vidu ekumenizma i istinskog kršćanstva, pokloniti žrtvama Ovčare, nevino ubijenim nakon okupacije Vukovar - rekao je Marijan Pavliček, predsednik Hrvatskih suverenista.

Inače, Blago Zadro je poznat po surovom mučenju i ubijanju srpskog naroda u vukovarskom kraju. Pripadnici njegove jedinice su preko dana obeležavali srpske kuće u selima, a zatim su ih tokom noći spaljivali i minirali.

 

 

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading