Rode: Odbijanje francusko-nemačkog predloga ne donosi ni sankcije ni nagrade
Foto: Youtube/Printscreen

"Ali moram da kažem da smo mi kao EU i kao predstavnici Kvinte od početka rekli da su mere Vlade Kosova legitimne, da treba promeniti ove registarske tablice i od početka leta smo rekli da trebalo bi da predvidimo proces koji bi trajao 12 meseci", rekao je Rode.

On je dodao da predlozi mogu i ne moraju biti prihvaćeni.

"Ako se sa njima ne reši, može doći do eskalacije situacije, a ono što nam sada ne treba je eskalacija situacije", rekao je Rode.

Ambasador je dodao da ZSO treba da bude formirana po Ustavu Kosova, napominjući da zna da ima analitičara koji tvrde da se time stvara Reublika Srpska na Kosovu.

"To nije naš cilj, ali postoje neki dogovori koji se moraju sprovoditi, ali u okviru Ustava i inače ne želimo ni da ga sprovodimo. Ali postoji sporazum koji se mora primeniti i to se odnosi i na registarske tablice automobila", rekao je on.

Govoreći o francusko-nemačkom predlogu, Rode je naveo da predloge treba da prihvate partneri u razgovorima.

"Mi dajemo predloge i oni mogu biti prihvaćeni ili ne", rekao je Rode i dodao da u dijalogu moraju biti postignuti kompromisi u korist obe strane, odnosno građana.

Prema njegovim rečima, poruka Nemačke je upravo to, da moraju da se prave kompromisi.

"Daćemo našu pomoć i podršku da se i prethodni sporazumi sprovedu, kao što su tablice, ili Zajednica opština sa srpskom većinom", rekao je nemački ambasador na Kosovu.

Upitan da li u dijalogu Kosova i Srbije nema kompromisa, hoće li biti sankcija, nemački diplomata na Kosovu je tako nešto demantovao.

"Mi ovde nismo instanca koja nekoga treba da kazni sankcijama. Postoje samo sankcije kao u slučaju Rusije", rekao je Rode pojašnjavajući da ako se ne preduzmu određeni koraci, onda nema nagrada, ali ni sankcija.

Rode je, povodom današnjeg  Berlinskog procesa izjavio da je bio dobar dan za Zapadni Balkan i Evropu.

Prema njegovim rečima, sa tri potpisana sporazuma već je obezbeđeno slobodno kretanje ljudi i priznate su kvalifikacije, dodajući da postoji mogućnosti za napredak, poput rominga, ili saradnje za kontrolu malokalibarskog naoružanja, koje, prema njegovim rečima, nisu sporazum samo na papiru.

"Moramo stati u red da postignemo cilj, stoga moramo pokazati zemaljama da smo uz njih i pokažemo im da pripadaju u EU", kazao je Rode.

Na pitanje da li se Berlinski proces i Otvoreni Balkan međusobno takmiče, Rode ističe da je razlika između Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana u tome što jedna predstavlja tri države, a druga svih šest država.

"Ako je Berlinski proces uspešan, onda Otvoreni Balkan nije naša tema", rekao je ambasador Rode.

Na konstataciju novinara da Kosovo ne želi da bude deo Otvorenog Balkana, Rode je rekao da je to pitanje koje bi opisao jednom rečju - konkurencija.

"Ovo je konkurencija. I s tim u vezi, važno je preduzeti važne korake u Berlinskom procesu, a ako nemamo uspešne korake u Berlinskom procesu, onda se pojavljuju druge inicijative", rekao je Rode.

kako je rekao u Berlinskom procesu je šest zemalja i postoje konkretna dostignuća.

"Zato ne postoje druge inicijative koje mogu postići ovaj uspeh", dodao je on.

On je, međutim, naveo da je važno da postoje i drugi partneri u Berlinskom procesu, gde su, pored Nemačke i zemalja Zapadnog Balkana, i Evropska komisija i drugi.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading