OPASNA PROVOKACIJA POMAHNITALOG KURTIJA I NOVI UDARAC NA SRBE U JUŽNOJ SRPSKOJ POKRAJINI: Priština zabranila patrijarhu da ode u Pećku patrijaršiju!
Foto: Alo/Foto: Alo!/Masanori Jošida

Navodi se da patrijarh Porfirije ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj patrijaršiji i da očekuje da ta, kako se navodi, krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini, na zemlji svojih predaka, gde srpski narod u kontinuitetu živi najmanje 1.500 godina.

Patrijarh Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno, navodi se u saopštenju iz kabineta srpskog patrijarha.

Patrijarh Porfirije ustoličen je u oktobru u Pećkoj patrijaršiji, a u drevni sveti tron arhiepiskopa pećkih i patrijaraha srpskih uveli su ga najstariji arhijereji - mitropolit dabrobosanski Hrizostom i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Patrijarh je tada, u besedi posle ustoličenja u Pećkoj patrijaršiji, pozvao Srbe i Albance i sve koji žive na Kosovu i Metohiji da čuvaju jedni druge i da zajedno grade mir.

- Mir koji dolazi kao dar Božiji siguran je i jedini nepokolebljiv, to je unutrašnji mir u nama samima, ali i spoljašnji sa svima oko nas. Zbog tog mira i služimo svetu liturgiju jer to je ono što Gospod od nas očekuje, ali i njegova Mati koju danas proslavljamo - poručio je tada on. Istakao je da to od nas očekuju i naši preci i prethodnici i dodaje da je pećki tron najbliži presto Bogu koji je naš narod sagradio.

- Zato je Pećka patrijaršija naša najsigurnija kuća, a i ako smo i daleko od nje, ne smemo je zaboraviti jer odavde dolazi blagoslov Božji, Svetog Save, a taj blagoslov čuva sve naše svetinje na KiM, čuva Crkvu i srpski pravoslavni narod da opstane u svom domu jer je Kosovo i Metohija dom srpskog pravoslavnog naroda. Ovde smo se rodili za Hrista, ovde na KiM smo videli svetlost istinitu, stekli veru istinitu Trojici nerazdeljivoj - kazao je tada Porfirije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading