EVO ZBOG ČEGA OTIMAJU SRPSKU ZEMLJU Šiptari prave geto od severa Kosova!
Foto: Alo.rs

Prema dosad poznatim podacima, baze su nikle u blizini Brnjaka, Jarinja, Jasenovika kod Zubinog Potoka i između Kosovske Mitrovice i Leposavića.

Kako tvrdi predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, priprema se i izgradnja centra na Mokroj Gori, na oko 1.000 metara nadmorske visine, na površini od četiri hektara, gde je moguće da bi bile smeštene tzv. Kosovske bezbednosne snage, odnosno buduća "vojska Kosova".

SKANDAL Rada Trajković i Aljbin Kurti spremaju novi Račak! - Alo.rs

U međuvremenu su se pojavile informacije da prištinske vlasti, u tesnoj saradnji sa Velikom Britanijom, planiraju izgradnju još dve baze na severu, ali za sada nema potvrde tih vesti, niti da li bi u ove kasarne trebalo da budu smeštene policijske ili vojne snage.

U realizaciji nove faze zauzimanja severa, vlasti u Prištini krenule su u akciju otimanja srpske imovine, donoseći niz odluka o eksproprijaciji zemljišta koje je u vlasništvu našeg naroda, a bez saglasnosti stanovništva i lokalnih vlasti.

Poslednji takav potez je odluka o eksproprijaciji imovine u selima Dren i Lešak, u opštini Leposavić, a radi "realizacije infrastrukturnih projekata od javnog interesa".

Pokušaj stalnog pozicioniranja pripadnika specijalnih parapolicijskih jedinica Prištine na severu, ukazuje Drecun za "Novosti", počeo je krajem prošlog leta:

- Ovo je brutalno što oni rade, pokušavaju da uspostave policijsku i vojnu kontrolu nad severom. Četiri baze su već izgrađene, uz petu, koja je u planu na proleće, na području Mokre Gore, navodno za pripadnike graničnih jedinica. Izgleda da je to baza koja je namenjena tzv. KBS, odnosno budućoj "vojsci Kosova". Da li planiraju pored toga još neku bazu, pa sada ponovo oduzimaju zemlju Srbima, to još ne znamo.

Drecun naglašava da su izuzetno važne garancije koje smo dobili od Kfora, odnosno NATO, da tzv. kosovske bezbednosne snage ne mogu da dolaze na sever bez saglasnosti komandanta ove misije, koja u skladu sa svojim mandatom, može oko toga da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu KiM.

General u penziji Mitar Kovač iz Evroazijskog bezbednosnog foruma tvrdi da Prištini u realizaciji strategije instaliranja policijskih, ali i vojnih snaga na severu najviše asistiraju Britanci:

- Po mojim informacijama, reč je o četiri policijske baze, jednoj u kojoj bi trebalo da budu i policijske i vojne, i jednoj samo za tzv. kosovske bezbednosne snage ili njihova vojska. Raspored baza je takav da se iz njih kontrolišu sve ključne komunikacije severa sa centralnom Srbijom, nadziru putevi i sva kretanja usmere na dva administrativna prelaza Jarinje i Brnjak.

Time žele da uspostave potpunu kontrolu nad stanovništvom na severu i spreče svaki eventualni bunt Srba i izražavanje neposlušnosti, u smislu blokada. Sve to može da dovede do totalne izolacije Srba na severu, da se od severa napravi geto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
đoka

19.01.2023 11:37

Neznam šta reći na ovo,al znam da do 2013 god šiptar nije smeo da kroči na sever Kosova pa sad pričajte šta god želite.