Printscreen
Foto: EPA/Printscreen

Piše: M. J. 

Naime, već godinama ekstremističke ćelije iz Đakovice, Vučitrna, Prištine i Gnjilana posluju sa terorističkim grupama iz Sirije i Palestine, a prvi međusobni kontakti uspostavljeni su upravo posredstvom Muhadžerija.

U lažnoj državi Kosovo, u albanskim sredinama, deluje više ekstremističkih grupa koje su povezane sa organizacijama koje decenijama ratuju na Bliskom istoku. Vođe tih albanskih grupa su nekadašnji pripadnici terorističke OVK, ali među njima ima i mlađih ekstremista koji su ratovali u Siriji i Iraku.

Pojedine grupe nastale su cepanjem organizacije koju je predvodio upravo Muhadžeri. Zvanični podaci govore da se na tzv. Kosovo vratilo blizu 300 terorista, plaćenika koji su ratovali u Siriji i Iraku.

Obaveštajni podaci pokazuju da je neki od njih nastavili sa mobilizacijom mladića i to u siromašnim selima u Đakovici, Gnjilanu, Peći i Kačaniku. Proces mobilizacije novih terorista najlakše se odvija upravo u Kačaniku jer je tamo rođen Lavdrim Muhadžeri.

Njegova ideja još uvek je živa u njegovom rodnom mestu, ali i u drugim albanskim sredinama.

Podsetimo, Koalicione snage predvođene SAD potvrdile su početkom avgusta 2017. godine da je jedan od komandanata Islamske države, Albanac Ljavdrim Muhadžeri, ubijen u Siriji.

Muhadžeri je ubijen 7. juna u vazdušnom udaru kod Majadina, nedaleko od Deir Ezora na istoku Siriji, rekao je portparol koalicionih snaga, pukovnik Rajan Dilon, prenosi AFP.

- On je bio Albanac sa Kosova i samoproklamovani lider stranih boraca Islamske države sa Kosova - rekao je tada Dilon novinarima u video-pozivu iz Bagdada.

Kako je naveo, Muhadžeri je bio „najpoznatiji i najradikalniji albanski borac“ u Siriji, odgovoran za podstrekivanje džihadističke ideologije u Evropi i ohrabrivanje stranih boraca da odlaze na teritoriju pod kontrolom ID.

Muhadžeri je, naveo je Dilon, bio odgovoran i za planiranje brojnih terorističkih napada, uključujući neuspeli plan o napadu na izraelske fudbalere na meču Izrael-Albanija 2016. u Albaniji.

BONUS VIDEO:

 

@alo_portal JERUSALIM - sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound - Alo_portal


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading