NIŠTA NIJE SLUČAJNO! Koji je interes osam velikih sila da se bave kosovskim problemom
Alo.rs

Jasno, što se tiče Kosmeta, od ovih osam zemalja šest je priznalo lažnu državu koja je samoproglasila nezavisnost 2008. godine, dok dve nisu. Ipak, i među tih šest postoje razlike, vezane za konkretan interes zbog kojeg podržavaju Prištinu. Ali, krenimo redom...

SAD


Amerika je bila glavni sponzor kosovske nezavisnosti i tako je ostalo do danas. Tamo, uostalom, NATO (a kad se kaže NATO slobodno se može pročitati Amerika) imaju svoju veliku bazu Bondstil. Tamo su, takođe, smestili i veći broj Avganistanaca, kada su napustili tu zemlju. Konačno, u svojoj večitoj borbi za suzbijanje ruskog uticaja, Priština i oni koji tamo vladaju dobro dođu Amerikancima kao jedan od najvećih saveznika na Balkanu i kao neko ko u svakom trenutku, ako zatreba, mogu da unesu nestabilnost u ovaj region. 
Suđenje Bajdenovom sinu

AP/Tanjug

 

 

Kad se govori o interesima Vašingtona na Kosovu, ne treba zanemariti ni biznis, a tu se priča svode na lične interese (a bilo je i isplata u kešu, sasvim sigurno) nekadašnjih zvaničnika Amerike i NATO, poput Veslija Klarka za kojeg se pričalo da je vrlo zainteresovan za evlika rudbna bogatstva Kosova i Metohije.

NEMAČKA

Berlin poslednjih godina, uz London, možda i najviše stoji iza Aljbina Kurtija. Nemci, kažu analitičari, kosovski čvor vide kao idealnu priliku da pokažu Amerikancima mišiće i nametnu se kao gazde u regionu i Evropi. Upravo zbog ovakvog nemačkog stava Kurti je toliko raširio krila, a čini se da je između SAD i Nemačke u toku pravi mali rat ko će biti glavni u rešavanju kosovskog pitanja.

Olaf Šolc i Li Đijang

AP Markus Schreiber

 

 

Iako se dijalog nominalno vodi u Briselu, pod pokroviteljstvom EU, gde Nemačka vodi glavnu reč, malo-malo pa se može čuti da bez Amerike nema ni trajnog ni efikasnog rešenja.

FRANCUSKA

Kao što Berlin na Kosovu pokazuje mišiće Vašingtonu, tako i Pariz, odnosno Emanuel Makron, pokušavaju da budu nezaobilazni faktor u dijalogu, da bi se videlo da moć unutar EU nema samo Berlin već bi ona, kako to u Parizu vide, trebalo da bude ravnopravno raspodeljena između Nemačke i Francuske.

VELIKA BRITANIJA

Istorijski, Britanci su i te kako prisutni na Balkanu, a s obzirom na to da Srbe percipiraju kao male Ruse (što je njihova kovanica) jasno je i zašto su na strani Prištine. Interes Londona je u najvećoj meri borma protiv Rusije gde god je to moguće (pa i protiv Srba - malih Rusa) i zato je Britanija radikalnija u podršci lažnoj državi Kosovo i od Amerike i od svih drugih.

Dovoljno je poslušati izjave iz Londona, poput onih koje daje Ališa Kerns, predsednica spoljnopolitičkog odbora parlamenta, i sve će biti jasno.
Ališa Kerns

Foto: YouTube/ Printscreen/Gb News

 

 

O tome da London najblagonaklonije gleda na Prištinu govorio je i Timoti Les, saradnik Centra za geopolitiku na Univerzitetu Kembridž. On smatra da je politika Ujedinjenog Kraljevstva prema Kosovu u skladu sa pozicijama SAD i EU, ali i da ne treba negirati da postoje i određene razlike, jer, ukazuje, nije tajna da zvanični London ima razumevanja za Prištinu možda više nego neki drugi zapadni akteri.

Kao primere za određene razlike između Velike Britanije i ostalih država Kvinte kada je reč o Kosovu, Les navodi to što, kako kaže, zvanični London izgleda da podržava policijske akcije na severu Kosova i insistira da Zajednica srpskih opština mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom i da ne bude nova Republika Srpska.

- Ove manje razlike u pristupu ne treba da se preuveličavaju. Ujedinjeno Kraljevstvo ima fundamentalno isti interes kao SAD i EU kada je reč o Kosovu, a to je da se spreči povratak nestabilnosti koja bi mogla da destabilizuje i BiH i širi region - navodi Les za Kosovo onlajn.

Karanović za Alo!: Veliki vode svoje ratove preko naših leđa


Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost za Alo! kaže da su interesi velikih i te kako prisutni u našem regionu, gde je najneuralgičnija tačka svakako Kosovo i Metohija.
NIŠTA NIJE SLUČAJNO! Koji je interes osam velikih sila da se bave kosovskim problemom

Alo

 

 

- Nemačka želi da putem saveza sa svojim tradicionalnim saveznikom kog ima u albanskom iredentističkom i separatističkom pokretu na Kosmetu osnaži svoju geopolitičku poziciju na zapadu Balkana, posebno u južnom Jadranu gde se njihovi interesi prepliću sa američkim.

Sa druge strane, usitnjene države u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, čiji broj stanovnika ne prelazi 10 miliona predstavljaju interes za nemačku ekonomiju i njihove privredne pozicije. Nemačka stoji na stanovištu da može da kontroliše tržište tih delova Evrope samo u takvoj situaciji.

Velika Britanija saglašava se sa interesima SAD i putem jačanja američke pozicije u ovim delovima Evrope, a posebno u osloncu na albanski sepratistički pokret, pokušava da suzbije pozicije Nemačke i EU.

Amerikanci podržavaju Albance iz razloga što su delovanje albanske emigracije i mafije, te njihov finansijski uticaj na američke političke elite, imali veliki uticaj na formiranje spoljne politike SAD prema Balkanu, gde su Albanci postali njihov strateški partner, sličan onom koji Amerikanci imaju u Izraelu, kad je reč o Bliskom istoku. Takođe, na taj način SAD suzbijaju uticaj i Rusije i EU u ovom delu Evrope.

Rusija više nema strateških partnera na Balkanu, osim kada je reč o Srbiji. Da bi očuvali i te pozicije (između ostalog), zato podržavaju suverenitet Srbije u južnoj pokrajini, što je svakako vredno poštovanja.

ITALIJA

Pomalo iznenađujuće, svim razgovorima sa Vučićem i Kurtijem prisustvuje i specijalni izaslanik Italije Frančesko Talo. Ipak, kao što na pitanju Kosova Pariz pokušava da dokaže da je bitan faktor u EU, isti motiv ima i Italija. Jedna od ekonomski najmoćnijih zemalja Unije, očigledno, pokušava tu moć da prenese i na politički teren.

TURSKA

Zemlja koja je možda i najeksplicitnija u širenju svog uticaja na Balkanu. Neki će reći, zato što upravo preko Kosova prelazi takozvana zelena transverzala, zamišljena linija koja spaja muslimanske narode koje Turska doživljava kao sferu svojih interesa. A na Balkanu, osim BiH, Kosovo to svakako u turskim očima jeste.

NIŠTA NIJE SLUČAJNO! Koji je interes osam velikih sila da se bave kosovskim problemom

shutterstock

 

 

Zbog toga, uz Ameriku, Turska doprema najviše oružja za kosovske bezbednosne snage, od kojih ubrzano prave vojsku, iako Priština na nju nema prava po Rezoluciji 1244. Ruku na srce, predsednik Redžep Tajip Erdogan pokušava da održi ako ne dobre, ono pristojne odnose i sa Beogradom, ali da je Turska jedan od glavnih promotera nezavisnog Kosova - jeste.

RUSIJA

U ovom trenutku interesi Rusije na Kosovu i povodom Kosova su višeznačni i teško ih je precizno definisati, a ne pogrešiti. Zavisno od ugla gledanja, jedni će reći da Moskva prosto podržava Srbe jer su po pitanju Kosova protiv Zapada. Drugi će kazati da baš Moskvi i Putinu odgovara nestabilnost i u našem i u bilo kom regionu u svetu kako bi se skrenula pažnja s rata u Ukrajini. Treći će kazati da Rusija faktički štiti Srbiju u UN i brani međunarodno pravo, ali će četvrti izneti suprotno, te razlog za to što ruski zvaničnici toliko često pominju Kosovo naći upravo u činjenici da, bar kako oni vide, Putin povlači paralelu Kosovo - Krim, kako bi opravdao aneksiju poluostrva (kad može Kosovo, može i Krim, s tim da po njima to znači da bi priznao kosovsku nezavisnost ako Zapad prizna Krim kao deo Rusije).

KINA

Poslednjih godina Kina mnogo jače nego ranije širi svoj politički uticaj u svetu. To uglavnom rade preko ekonomije i raznih projekata, a otkako su na velika vrata promovisali inicijativu "Pojas i put" nijedan deo planete im nije nezanimljiv. Za početak, prostor Kosova i Metohije nalazi se takoreći na ruti koja vodi od luke u Solunu kao centralnoj Evropi, a ta luka je jedna od ključnih evropskih tačaka "Pojasa i puta".

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading