Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/Alo Ikustracija

Piše: M. J.

Prištinsko tzv. ministarstvo odbrane nagovestilo je da će se nova agencija baviti obaveštajnim i kontraobaveštajnim podacima u vezi s „pretnjama i rizicima“ za tzv. kosovske bezbednosne snage.

- Hibridno ratovanje poprimilo je širok obim, formiranje ove agencije će služiti za podizanje nivoa bezbednosti kroz prikupljanje, analizu, obradu i procenu informacija o drugim vojskama, odbrambenim sistemima, spoljnim pritiscima, namerama pojedinaca i unutrašnjih grupa čiji bi planovi mogli da ugroze bezbednost. Borba protiv zlonamernih aktivnosti i nakon formiranja agencije vršiće se u saradnji s drugim bezbednosno-obaveštajnim institucijama - navodi prištinsko tzv. ministarstvo odbrane.

Drizan Šalja, koga mediji na albanskom predstavljaju kao „stručnjaka za bezbednost”, kazao je da je ova agencija neophodna jer se, kako je rekao, tzv. Kosovo „suočava s pretnjama iz Srbije“.

- Što se tiče pitanja stvaranja nove vojne agencije u okviru vojske Kosova, mislim da je ovo pravi korak u zaokruživanju bezbednosne arhitekture. S obzirom na to da sada unutar Kosova imamo nekoliko mehanizama koji se bave poverljivim informacijama, ovo bi mnogo pomoglo u razmeni informacija s partnerima. U domenu vojske je da ima takav mehanizam koji štiti nacionalnu imovinu Kosova koja se nalazi u njenoj vojsci - rekao je Šalja, a prenose prištinski mediji.

KURTI PRAVI NOVU TAJNU SLUŽBU Lažni premijer ne miruje, ponovo sprema udar na srpski narod

Alo

 

Kontraobaveštajac u penziji Ljuban Karan je juče za Alo! poručio da Priština na ovaj način na mala vrata formira svoju tzv. vojnu obaveštajnu službu iako nema vojsku.

- Ta agencija će biti u okviru tzv. KBS koju oni smatraju vojskom. To je klasična paravojska. Njima je takva agencija potrebna da bi zaokružili proces formiranja vojske. Međunarodna zajednica, Zapad, a u tome ih i Turska podržava, pomaže im da od tzv. KBS naprave vojsku. Zapad se i ne suprotstavlja formiranju ove agencije - rekao je Karan.

On je dodao da ova agencija koju Priština formira može dodatno da ugrozi srpski narod na Kosovu i Metohiji.

- Srbi na Kosovu i Metohiji će biti još više ugroženi. Nama ostaje diplomatska borba i da pratimo na terenu dešavanja u južnoj pokrajini. Bitno je da ne dozvolimo da nas uvuku u sukob jer Priština i njeni partneri čekaju da Srbija napravi pogrešan korak i da nas proglase agresorima - zaključio je Karan u izjavi za naš list.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading