Albanci beže sa KiM
Foto: Profimedia/Profimedia

Kako prenosi portal Kosovo onlajn predsednik Sindikata tzv. kosovske policije Imer Zećiri saopštio je da je tokom 2023. godine oko 100 policajaca napustilo tzv. kosovsku policiju. On je naglasio da većina njih ima iskustvo od preko 10 godina rada, a da su policiju napustili zbog loših uslova.

Međutim, nije samo policija razočarana politikom Kurtijeve tzv. vlade.

Očajni su i prosvetni radnici, posebno nakon napada koje su na njih izvršili tzv. vlada i poslanici Samoopredeljenja u vreme dok su štrajkovali. Takođe, izrazili su razočaranje malim povećanjem novim Zakonom o platama.

Predstvanik prosvetnog sindikata Rahman Jašaraj, naglasio je da je broj nastavnika koji su zatražili neplaćeno odsustvo oko 300.

Zakon o platama uneo je veliko nezadovoljstvo i među medicinskim sestrama, jer je sa sadašnjim platama nemoguće preživeti mesec, rekla je predsednica Komore medicinskih sestara tzv. Kosova Nedžmije Gori, a preneo portal Kosovo onlajn.

Ona je takođe rekla da se nada da će Vlada revidirati Zakon o platama i da je preko 700 medicinskih sestara je napustilo tzv. Kosovo tokom 2023.

Predsednik Komore medicinskih sestara je rekao da je tokom 2023. godine Komora izdala 713 licenci za medicinske sestre, sertifikata koji im služe za zapošljavanje u inostranstvu. Pored medicinskih sestara, zabeleženi su i odlasci lekara iz lažne države.

Sa liberalizacijom viza, očekuje se kriza na tržištu rada na tzv. Kosovu. Glavni uzroci su niske plate, rastuće cene i visoka inflacija, zaključuje Demokracija, a prenosi portal Kosovo onlajn.

Albanci na Prištinskom aerodromu

Profimedia

 

Alo! je pisao da će lažna država Kosovo, kojom rukovodi Aljbin Kurti, doživeti potpuni egzodus ove godine jer će je napustiti više stotina hiljada građana.

Politički analitičar i profesor Nedžmedin Spahiju ocenio je da će, nakon stupanja na snagu vizne liberalizacije, oko pola miliona stanovnika tzv. Kosova ove godine otići u zemlje zapadne Evrope. On kaže da će to izazvati velike potrese u lažnoj državi.

- Gotovo svaka porodica s Kosova ima bar jednog člana koji živi i radi na Zapadu. Na Kosovu su veoma male plate i velika je nezaposlenost, tako da mnogi mladi ljudi budućnost vide u razvijenim zemljama zapadne Evrope. Očekujem da će samo ove godine oko pola miliona stanovnika Kosova otići na Zapad - tvrdi Spahiju, i dodaje da će se posledice velikog migracionog talasa negativno odraziti na razvoj društva.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading