Aljbin Kurti
Foto: EPA/EPA/MILAN KAMMERMAYER

- U četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i u kojima se mogu primati u evrima. Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo da hoćemo da uvedemo albansku valutu lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, jasno definisano na Kosovu, i to nije pitanje koje je predmet pregovora - naglasio je Kurti, a preneli su mediji.

On je istakao da su propisi tzv. CBK-a "u skladu sa ustavom i zakonom".

- Odluke Centralne banke Kosova su nezavisne odluke, jer je CBK nezavisna institucija, pravila koja donose, propisi koje odobravaju su u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonom i verujem da moramo ostaviti CBK i guvernera Ahmeta Ismailjija da na miru rade svoj posao jer je dobio poverenje Skupštine - rekao je takozvani premijer.

Prema njegovim rečima, Ismailji radi veoma dobro i tačno je objasnio da je na tzv. Kosovu jedina valuta razmene, kupovine i prodaje evro.

- Ne želimo nikoga da kaznimo, već samo da uvedemo zakonitost, ustavnost i regularnost, čak i na severu Kosova i svuda gde ima Srba na Kosovu, a to je zajednica koja takođe ima mene za premijera i Ahmeta Ismailjija kao guvernera. Svedoci smo da velika većina njih ima bankovne račune u bankama Kosova, a ako nemaju, mogu da otvore tekući račun i besplatno ga održavaju - rekao je Kurti.

Takozvani premijer, kako prenose mediji, ovom prilikom nije govorio o zahtevima međunardne zajednice da suspenduje primenu uredbe o ukidanju dinara na KiM. 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading
buco

31.01.2024 14:59

Bravo za Kurtija, sve je uradijo za Kosovo da bude odvojena drzava a ovaj nas mutant sve izgubijo