atifeta jahjaga
Foto: Alo/Printscreen

Vlasti su pozivale da se prijave žrtve silovanja u ratu na KiM, u periodu od 27. februara 1998. do 20. juna 1999. godine, a tek nešto preko 1000 je uspelo da ostvari pravo za mesečnu naknadu od 230 evra, podsećaju Novosti.

Projekat povećavanja broja žrtava najviše je "gurala" bivša predsednica tzv. Kosova Atifete Jahjaga koja i danas sve svoja diplomatska poznanstva koristi u svrhu širenja propagande. O tome je u Njujorku govorio i nekadašnji prvi čovek tzv. OVK i predsednik lažne države Hašim Tači koji je pred Specijalizovnim sudom za zločine na KiM optužen za ratne i zločine protiv čovečnosti, progone na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenja i ubistva.

Tačan broj silovanih žena, među kojima je bilo Albanki, Srpkinja i Romkinja nažalost nije poznat. Eksperti UN sačinili su izveštaj o žrtvama seksualnog nasilja na KiM, gde piše da se ne zna tačan broj žrtava. Predstavnica UN Šivon Hobs, koja je učestvovala u stvaranju ovog dokumenta, objasnila je u jednom od razgovara da računica od 20.000 nije tačna, jer nije izvedena po pravoj formuli.

Poznat je slučaj pripadnika tzv. OVK Ljuana Mazrekua, koji je priznao da je u selu Klečka silovao više Srpkinja, među kojima i devojčicu Jovanu. Teroristi predvođeni Antonom Ljekajem su sa romske svadbe u Đakovici 1999. odveli i silovali više Romkinja. Ljekaj je osuđen i odležao kaznu od 13 godina.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading