REŠENA MISTERIJA Ovo je razlog zašto 1.000 dinara zovemo "soma dinara", a 10 - banka

Soma evra, dinara, dolara ili maraka, dobar je dodatak svakoj valuti.

Dinar dinari hiljadarka novac
Dinar dinari hiljadarka novac, Foto: Đorđe Kojadinović

Pre više od 25 godina u 76. godini umro je najpoznatiji rudar bivše Jugoslavije Alija Sirotanović iz Breze u Bosni i Hercegovini - junak socijalističkog rada i svetski rekorder u kopanju uglja.

On je za 8 sati iskopao 152 tone uglja! Ako ne znate o kome je reč, onda još niste punoletni!

bogatstvo, pare, novac
bogatstvo, pare, novac, Foto: shutterstock

Sirotanović je, naime, 24. jula 1949. za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, odnosno 253 kolica i tako srušio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Njegov poduhvat je uneo potpuno novi način rada u tadašnje rudnike i zasnivao se na takmičarskom elanu koji se prenosio na sve zaposlene, što je rezultiralo rastom godišnje proizvodnje u tom periodu.

Anegdota kaže da je Josip Broz Tito pitao Sirotanovića: "Druže Alija, treba li ti šta?", a ovaj mu je odgovorio: "Veća lopata, druže Tito"!

Takva lopata je i napravljena i nazvana je "sirotanovićka".

Alija Sirotanović bio je u socijalističkoj Jugoslaviji simbol udarničkog rada, za koji se nije tražila dodatna plata, nego su radnici puni elana, kako to sada izgleda nestvarno, radili za dobrobit socijalističke zajednice, koja se samo deceniju posle Titove smrti raspala u krvi i zločinima.

Novac, dinari
Novac, dinari, Foto: Shutterstock

Sirotanović je odlikovan i Ordenom junaka socijalističkog rada, dobio je nagradu AVNOJ-a i bezbroj drugih priznanja i odlikovanja, a jedna mala ulica na periferiji Breze nosi njegovo ime, dok u krugu rudnika stoji njegova bista.

U bivšoj Jugoslaviji verovalo se da je na novčanici od 10 dinara lik Alije Sitoranovića, ali je u pitanju zapravo bio livac iz Zenice Arif Heralić.

Ta novčanica nazivana je i "hiljadarka", jer je do 1965. godine njena nominalna vrednost bila 1.000 dinara, a posle denominacije, odnosno skidanja dve nule, vrednost joj je bila 10 dinara.

Naziv "som" nastao je, navodno, zbog rudarskih velikih naočara koje Heralić nosi, jer se nekome verovatno učinilo da je "buljav kao som" ili mu je samo ličio na soma sa tim naočarima, čemu danas dugujemo izraz "soma dinara".

Kada je inflacija obezvredila dinar, a država se raspala u ratu, "som" je u novonastalim državama ostao sinonim za hiljadu, pa se zato govorilo "soma maraka" za 1.000 nemačkih maraka ili se danas govori "soma evra" za 1.000 evra.

Zanimljiva je i legenda kako je novčanica od 10 dinara dobila taj naziv. Naime, u predratnoj Jugoslaviji, onoj pre Drugog svetskog rata, popularni naziv za 10 dinara bio je "banka", a taj naziv stariji ljudi i danas koriste, pa kažu, recimo, "novine koštaju tri banke", odnosno 30 dinara.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi