SPC APELUJE NA PREDSEDNIKA SAD Bajdene, spasi srpske svetinje!
EPA

Episkop istočnoamerički Irinej uputio je pismo Džejku Salivenu, savetniku američkog predsednika Džoa Bajdena, kako bi mu ukazao na progon Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda na KiM.

U pismu upućenom 19. maja vladika Irinej se posebno osvrnuo na aktuelne probleme Manastira Visoki Dečani, podsetivši Salivena da se tog dana navršila peta godišnjica od pravosnažne odluke najviše sudske instance te južne srpske pokrajine kojom se manastiru vraća oteta zemlja.

SPC APELUJE NA PREDSEDNIKA SAD Bajdene, spasi srpske svetinje!

EPISKOP IRINEJ DOBRIJEVIC FOTO: Blic Dejan Briza

 

„Za sve ovo vreme kosovski Albanci otvoreno odbijaju da sprovedu odluke svojih sudova i ignorišu pozive međunarodnih institucija i diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja na KiM da bez odlaganja vrate manastirsku zemlju“, naveo je u pismu episkop Irinej. Vladika je pozvao Salivena da se založi za povlačenje podrške SAD kosovskim vlastima zbog neprestanog progona SPC i srpskog naroda.

SPC APELUJE NA PREDSEDNIKA SAD Bajdene, spasi srpske svetinje!

Bajden u Visokim Dečanima 2009. godine FOTO: EPA

 

Da li će američka administracija obratiti pažnju na ovaj apel vladike Irineja, s obzirom na to da je Bajden govorio u superlativu o Visokim Dečanima u dva navrata, kada je posetio ovaj manastir 2001. i 2009. godine najpre kao senator, a posle kao potpredsednik, ostaje da se vidi.

Verska dobra na KiM su u opasnosti!

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili izjavila je da su kulturna i verska dobra na KiM u opasnosti.

- U izveštajima srpske delegacije jasno stoji i čitav niz veoma opasnih pokušaja Prištine da falsifikuje jasne istorijske činjenice o direktnoj povezanosti tih dobara sa SPC. Ja postavljam jedno vrlo logično pitanje: Ukoliko Priština nije spremna da prihvati poreklo tih dobara, kako je onda spremna da ih štiti? - kaže ona. 

Analitičar Dragomir Anđelković za Alo! istakao je da Srbija ne treba da se oslanja na to šta će Amerika uraditi.

 - Mi svakako treba da vršimo pritisak na američku administraciju. Treba da se obraćamo ne samo Bajdenu nego i hrišćanskim verskim organizacijama, posebno konzervativnom delu Amerike. SPC treba da pokrene ozbiljnu akciju u američkoj javnosti da ih upozorimo na to šta su Albanci radili sa crkvama. Treba se usmeriti šire jer se Bajden nikada lično neće mnogo angažovati nama u korist jer je on ipak povezan sa albanskim lobistima. On mora da oseti pritisak iznutra u Americi - kaže Anđelković, i dodaje da će Dečani, uprkos svemu, sasvim je siguran, biti sačuvani.

- Srbija to ni po koju cenu, ni po cenu vojne intervencije, ne sme da izgubi. To je deo naše duše - zaključio je on.

Prof. dr Dejan Mirović ističe da je jasno da Kurti i njegova družina pokušavaju od Visokih Dečana da naprave kosovsko kulturno nasleđe.

- Ukoliko bi se to desilo, Savu Janjića bi zamenili sveštenicima albanske pravoslavne crkve. Ipak, manastir Visoki Dečani će biti spasen. Dok god Srbija ne glasa za članstvo Kosova u Unesko, dok god se Srbija ne bude saglasila s ulaskom Kosova u UN, Dečani su naši - kaže Mirović.

SAD će poštovati Vašingtonski sporazum

Srpski ambasador u SAD Marko Đurić istakao je da je nova administracija SAD spremna da prihvati obaveze iz Vašingtonskog sporazuma koje se tiču mnogih segmenata iz oblasti ekonomije, infrastrukture, zaštite srpskih crkvi,  između ostalog i onog segmenta koji se odnosi na presudu o Manastiru Visoki Dečani.

Brnabić: Kurtijevo pismo je vrhunac licemerja

Premijerka Ana Brnabić istakla je da ne treba isključiti mogućnost da će Priština pokušati da napravi nešto nalik na Crnogorsku pravoslavnu crkvu na teritoriji KiM.

- To je ono na šta smo mi spremni, znamo kako da se diplomatskim putem borimo protiv toga. Pismo koje je predstavnicima Uneska poslao Aljbin Kurti je vrhunac licemerja i cinizma. Manastiri su pod stalnim okom Kfora, posebno Visoki Dečani. Ne može da se kaže da im nije ugrožena bezbednost, a stalni pritisci na monaštvo i Srpsku pravoslavnu crkvu se nastavljaju - ukazuje premijerka.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading