VUČIĆ ČESTITAO BAJDENU DAN NEZAVISNOSTI Srbija je opredeljena za snažniju saradnju sa SAD, koje vidimo kao partnera
Tanjug

 

Svečanost, čiji je domaćin bio ambasador Entoni Godfri sa suprugom En, počela je intoniranjem himni dveju zemalja koje uskoro obležavaju 140 godina diplomatskih odnosa.

Proslavi Dana nezavisnosti prisustvovali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh Porfirije, premijerka Ana Brnabić, ministri Maja Gojković, Nenad Popović, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Siniša Mali, Zorana Mihajlović, načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, predstavnici insitucija, opozicije, diplomatskog kora...

 

 

Ovo je prvi prijem za Dan nezavisnosti koji organizuje ambašador Godfri koji je u Srbiju stigao pre 20 meseci. Prošle godine praznik je obeležen onlajn, a ambasador je tada rekao da mu je cilj da odnose dveju zemalja podigne na najviši nivo u njihovoj istoriji.

Godfri je tada ocenio da prošlost dveju zemalja ukazuje da prijateljstvo i partnerstvo SAD i Srbije imaju potencijal da budu jače i dublje.

Na početku prijema, američki marinci su svečano predali zastavu SAD ambasadoru Godfriju, a potom su izvedene himne dve zemlje.

Zvanicama su se nakon toga obratili ambasador Godfri i guverner države Ohajo Majk Divajn.

VUČIĆ ČESTITAO BAJDENU DAN NEZAVISNOSTI Srbija je opredeljena za snažniju saradnju sa SAD, koje vidimo kao partnera

Masanori Jošida

 

 

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je večeras prijemu povodom Dana nezavisnosti SAD i tom prilikom ambasadoru Antoniju Godfriju uručio čestitku, upućenu predsedniku Džozefu Bajdenu u kojoj se, između ostalog, kaže:

"Svakog 4. jula građani SAD slave sećanje na borbu za slobodu i samostalnost, krunisanu u Deklaraciji o nezavisnosti, usvojenoj pre 245 godina. Mi, u Srbiji, delimo univerzalne vrednosti, oličene u Deklaraciji, a to je da su “svi ljudi stvoreni jednaki i da je njihovo neotuđivo pravo - pravo na život, slobodu i težnju ka sreći”. 

 

 

 

 
Upravo zbog ideje slobodarstva i inspirisana verom u istinu i pravdu, Srbija je, u teškim istorijskim trenucima, bila saveznik SAD. U svetlu 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa naših dveju zemalja, takvi primeri istorijskog savezništva trebalo bi da nam posluže kao putokaz za dalji razvoj naših odnosa.
 
Srbija je opredeljena za snažniju saradnju sa SAD, koje vidimo kao partnera u svim oblastima od zajedničkog interesa, kao i u suočavanju sa različitim izazovima današnjice. Uveren sam da naši prijateljski odnosi doprinose miru i stabilnosti u regionu, do čega nam je veoma stalo, kao i promociji demokratskih vrednosti koje delimo, a u korist bezbednijeg i naprednijeg sveta. Dozvolite mi zato da izrazim zadovoljstvo zbog konkretnih koraka u jačanju bilateralne saradnje, kakav je otvaranje regionalne kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu", kaže se u čestitki predsednika Vučića.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (4)

Loading
Olja

02.07.2021 21:14

Srbija vidi SAD kao važnosg partnera za jačanje ekonomije

Mirjana

02.07.2021 21:22

Srbija teži dobrim odnosima i uspešnoj saradnji sa SAD, a ta saradnja je od izuzetnog značaja za dalji razvoj i napredak naše zemlje.

Ivana

02.07.2021 22:58

Srbija je na pravom putu razvoja i napretka, hvala predsedniče na svemu što radite za našu državu i njene građane. Niko više ne radi koliko predsednik Vučić. Srbija se danas cela razvija.

sasa

03.07.2021 01:17

Srbija je trenutno veoma ponosna na predsednika Vučića kako Srbiju predstavlja u svetu i kako je predstavlja Amerikancima.Kapa dole