ZATVARA SE KRUG POSLE 16 GODINA Ključna poseta - Merkelova dolazi u Srbiju sa važnim zadatkom
EPA/JOHN THYS

 

Pre nego što zvanično napusti funkciju kancelarke Nemačke, Angela Merkel posetiće Srbiju, a prvo pitanje koje se postavlja je koliko će u njenom dolasku biti oproštajne protokolarnosti, a koliko skrivenih i otvorenih poruka?

Dijalog Beograda i Prištine, situacija u BiH, „Otvoreni Balkan“, ali i privredne investicije mogle bi da budu glavne teme posete, ocenjuju analitičari za „Blic“.

Merkel će posle parlamentarnih izbora u Nemačkoj 24. septembra i formalno prestati da obavlja najodgovorniju političku funkciju u zemlji i to nakon čak 16 godina. Zato je posebno zanimljivo što će joj jedan od poslednjih poslovnih zadataka biti dolazak u Srbiju. To je otkrio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali nije mogao da precizira datum posete.

- Verujem da ćemo biti dobri domaćini i da ćemo moći da razgovaramo i saznamo o nemačkom pogledu na Balkan – najavio je Vučić i dodao da “država ne može brzo da napreduje, ukoliko ima Nemačku za protivnika, već samo na svojoj strani”.

Merkelova u Srbiju dolazi u ne baš najboljem trenutku po region. Dijalog Beograda i Prištine, odavno tapka u mestu, situacija u BiH je haotična, Crna Gora je i dalje duboko podeljena…

Jedino što je u prethodnom periodu na Balkanu zaživelo je mini-šengen odnosno “Open Balkan”. Međutim i tu inicijativu prihvatile su samo tri države: Srbija, Severna Makedonija i Albanija. Kada se tako sagleda situacija u regionu puno je razloga zbog kojih bi Merkel mogla da dođe u našu zemlju i na ove prostore. Šta je ključni razlog posete nemačke kancelarke odnosno šta bi to moglo da znači za Srbiju – pitanje je koje je “Blic” obradio sa sagovornicima.

ZATVARA SE KRUG POSLE 16 GODINA Ključna poseta - Merkelova dolazi u Srbiju sa važnim zadatkom

Printscreen/Instagram

 

 

Istraživač pri centru za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC) Igor Novaković ističe za “Blic” da Merkelova dolaskom u Srbiju priprema teren za svog naslednika.

- Najverovatnije će njen naslednik biti iz njene Hrišćansko-demokratske unije CDU, mada postoji mogućnost da na izborima pobedu odnese i takozvana semafor koalicija koju čine SPD, liberali i zeleni. Bez obzira na to, Merkel kao ozbiljan političar sigurno priprema teren za svog naslednika – ocenjuje Novaković.

Kako kaže, nemačka kancelarka će i na tom poslednjem zvaničnom razgovoru u Srbiji insistirati na temama koje je pokretala tokom celog svog mandata.

- To su Berlinski proces, dalja regionalna saradnja, mini šengen ili Otvoreni Balkan iako se Nemačka zalaže za slobodni protok ljudi i robe u svim zemljama Balkana van EU uključujući i Kosovo, a ne parcijalno samo u tri države – objašnjava Novaković.

Dolazak Merkelove u Srbiju ne može proći bez razgovora o dijalogu Beograda i Prištine.

- Podsetiću da je Merkel još 2011. godine prilikom dolaska u Beograd na sastanku sa tadašnjim predsednikom Borisom Tadić najviše uticala da se dijalog Beograda i Prištine izmesti iz UN na nivo EU. Od tada su vođeni tehnički razgovori do 2013. godine – kaže Novaković i dodaje da će tema Merkelove posete svakako biti privredne investije, ali i situacija u BiH pošto se nemačka kancelarka skoro srela sa bivšim i sadašnjim Visokim predstavnikom u ovoj državi Valentinom Inckom i Kristijanom Šmitom.

"Najviše radila na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine"

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić podvlači za “Blic” da je Merkelova poseta Srbiji pre svega oproštajna.

- Na taj način Merkel želi simbolično da zaokruži svoj značajan angažman na Balkanu. Nemačka kancelarka je najviše radila na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jer ne treba zaboraviti da je ona na ovoj funkciji bila i kada Kosovo još nije proglasilo nezavisnost i prošla je ceo turbulentan period na Kosovo. Merkel sada očekuje da se normalizacija odnosa Beograda i Prištine privede kraju i finišira sporazum - naglašava Surlić.

Kako kaže, Merkelova će sigurno posebno biti zainteresovana za situaciju u BiH.

Nemačka kancelarka je najzaslužnija što je njen najbliži saradnik Kristijan Šmit postavljen za Visokog predstavnika u BiH. Ona stoji iza Šmita koji će sigurno imati proaktivnu ulogu u BiH. Takođe, nemačka kancelarka želi da podrži regionalne integracije, jedinstveno tržištem otvorene granice i slobodnu trgovinu – zaključuje Surlić.

I predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović deli slično mišljenje.

- Merkelova poseta Srbiji je dokaz da je Nemačka zainteresovana za stabilnost jugoistočne Evrope. To je njena oproštajna poseta Balkana. Srbija je svakako bitna za stabilnost, mir i regionalnu saradnju u region. U tom smislu pričaće se najviše o dijalogu Beograda i Prištine, situaciji u BiH i region, ali i privredne investicije – smatra Đukanović.

Nemačka više podržava Berlinski proces

Predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović ističe za “Blic” da Nemačka više podržava Berlinski proces nego “Otvoreni Balkan” sa tri države u regionu.

- Nemačka želi potpunu inkluziju šest subjekata u regionu uključujući Kosovo, a to znači formiranje zajedničkog regionalnog tržišta. Prvi korak ka tome učinjen je prošle godine u Sofiji – apostrofira Đukanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading