UDARNO OBRAĆANJE VUČIĆA Cene gasa i struje neće biti promenjene; Grčić podnosi ostavku
Printskrin

 

Predsednik Aleksandar Vučič se večeras obratio javnosti, nakon hitnog sastanka koji je održan danas u Predsedništvu Srbije

Vučić je na početku istakao da cene gasa i struje neće biti promenjene.

- U nekim drugim zemljama čujete 40 odsto povećana cena struje, duplirana... I BiH, i Makedonija, i Albanija... Svi koji imaju niže plate nego što su Srbiji, ili Bugarska koja je na našem nivou, imaju veću cenu struje. O gasu da i ne govorim"...

- Niže cene struje za domaćinstvo od Srbije imaju samo Ukrajina i Gruzija.

 

 

- Govorim o ceni struje i gasa, mazuta, nedostajućim količinama. Mi nemamo dovoljno, sada se to ispostavilo. Čim krenu hladni dani, mi ne možemo sasvim da podmirimo potrebe. Događa nam se, kao i nekim drugima, 'savršena oluja', samo neki to ne žele da priznaju. Mi nećemo ništa da krijemo od građana, već da zajednički rešavamo probleme - rekao je predsednik.

- Postoje stvari zbog kojih sam ljut na neke ljude, pre svega na generalnog direktora, ali i sve druge u sistemu. Sad je o tome govorim kao ekspert, a što sam ja uopšte morao da se bavim time - dodao je predsednik.

- Za dva dana ću ići u Kostolac. Meni je Sveti Nikola slava, ali provešću je s tim ljudima tamo.

UDARNO OBRAĆANJE VUČIĆA Cene gasa i struje neće biti promenjene; Grčić podnosi ostavku

TV Pink/Printscreen

 

Govoreći o restrikcijama, Vučić je rekao:

- To ne može stoprocentno da se tvrdi, ali verujem da ih neće biti. U Evropi će ih sigurno biti".

- Računajte da je Grčić podneo ostavku, kao da nije na tom mestu, računajte poslednjih četiri dana kao da je već podneo ostavku. Tu je samo dok se ne uspostavi sistem - otkrio je predsednik.

- Mi imamo od ranije obezbeđenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, a nama je danas potrebno devet, do deset. Mi smo ih dobili za 270 evra na hiljadu kubnih metara - rekao je Vučić.

UDARNO OBRAĆANJE VUČIĆA Cene gasa i struje neće biti promenjene; Grčić podnosi ostavku

Printskrin

 

 

Vučić je dodao da je danas na berzi 1.700 evra, a ići će na 1.800 evra! Dakle, imamo više nego šest puta nižu cenu. Zamislite da to nisam dogovorio s Putinom".

- Na dnevnom nivou uštedimo šest miliona.

- Pa sram ih bilo šta mi sve govore. A ja živim za ove brojeve!

- Zamislite šta bi bilo da u prethodne dve godine nismo izgradili gasovod! Ne bismo imali ni struje ni gasa - dodao je on.

Šema po kojoj plaćamo gas

Predsednik nacrtao šemu koliko bismo plaćali gas da nije bilo dogovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Napadaju me što sam rekao da ću da se obesim o luster, a ja bih se najrađe živ pojeo što moram da slušam gluposti. Glupe političke priče. Pa ja živim za ove brojeve. Ponovo ću da zovem predsednika Putina ako treba. Mi pričamo o ovome, a imamo gasa. Zamislite šta bi bilo da nismo izgradili u prethodne dve godine gasovod kroz Srbiju. Nema gasa, nema struje. Sreća pa smo ga izgradili. Kada pogledate fjučerse, koji projektuju kakva će cena da bude, fjučersi su užas. Imaćete zemlje koje neće moći da snabdeju svoje građane gasom i strujom. O ceni da ne pričam. Na vetroparkove zaboravite zbog balansiranja energije. 

- Svuda sve skače Kinezi kupuju sve. Svi se tuku za energente, svi su uključili sve što imaju. Cena struje u Francuskoj ode u nebesa, u Britaniji isto. Videćete kakve će tek probleme svet imati - upozorio je Vučić.

UDARNO OBRAĆANJE VUČIĆA Cene gasa i struje neće biti promenjene; Grčić podnosi ostavku

TV Pink/Printscreen

 

 

- Zamislite šta bi bilo da nismo izgradili gasovod kroz Srbiju, slučajno smo to uradil, uložili 1,5 milijardi za to", kazao je.

- Situacija sa energentima biće sto puta gora nego sa koronom - upozorava Vučić-

- Zašto je gas važan? Ako mi gasa ubacimo više u elektrane mi time manje trošimo mazuta. A mazuta imamo 21.000 tona i to bi nam bilo dovoljno za 6 plus 9 meseci a sada nije za mesec dana - objasnio je.

Predsednik je dodao da su građani energetsku krizu osećali svega 24 sata.

- Najvažnija nam je sad termoelektrana Nikola Tesla. Najviše koristimo iz Kolubare i Obrenovca. Ovo su jako skupe stvari i skupe igračke, zato ljudi koji nemaju pojma o tome nas prozivaju, a ne znaju ništa. Važno je da deo kvalitetnijeg uglja prebacimo do Kolubare i TENT-a. 

UDARNO OBRAĆANJE VUČIĆA Cene gasa i struje neće biti promenjene; Grčić podnosi ostavku

Printskrin

 

Referendum

- Ako ne prođe referendum, znajte da smo izgubili godinu ili godinu i po dana na evropskom putu.

- Ukoliko ne prođe referendum, računajte da smo izgubili godinu, možda godinu i po u evropskim integracijama. Referendum nema nikakve veze sa Kosovom, sa životnom sredinom, to se samo odnosi na sudije i tužioce da oni budu nezavisni od politike. To je jedino za šta glasate na referendumu. Nema veze ni Rio Tinto ni energetika sa tim. Ništa. Svakog četvrtka, petka, vikenda imamo neke proteste. To sve ima veze samo sa tim što se bliže izbori i iza svega stoji samo politika. Ja sam od početka znao i da je iza onih protesta politika, ali drugi ljudi, građani, oni to nisu znali. Meni nije bilo teško da odem u Gornje Nedljice i pričam sa ljudima. Mislim da je litijum dobra šansa, ali moramo da se dogovorimo sa narodom. Ako narod neće, ja ću da kažem Rio Tintu. Ne može da se gradi deponija na mestu gde je predviđeno, ne može da se ruši crkva.

UDARNO OBRAĆANJE VUČIĆA Cene gasa i struje neće biti promenjene; Grčić podnosi ostavku

Goran Marković: FOTO

 

 

O pretnjama Gorana Markovića rekao je:

- Za te ljude je to uobičajeno, ne bih da komentarišem.

- Zbog čega? Zato što sam dao sve od sebe i izneo sve na svojim leđima? Zato što danas imamo i gasa i struje? Da me streljaju zbog novog auto-puta? Zato što danas imamo najsnažniju vojsku u regionu? - rekao je predsednik.

- Uvek su najviše napadali moju decu i brata jer im je neko rekao da sam na njih najosetljiviji. Nedavno su govorili da mi je sin menadžer fudbalera Vlahovića, a on je to demantovao  - rekao je on.

UDARNO OBRAĆANJE VUČIĆA Cene gasa i struje neće biti promenjene; Grčić podnosi ostavku

TV Pink/Printscreen

 

 

Predsednik je ranije danas održao sastanak sa članovima Vlade Srbije i šefovima energetskog sektora kako bi se razmotrila trenutna situacija u sistemu i još jednom analizirala havarija od pre nekoliko dana kada su potrošači ostali bez struje i preduzele mere da se slično ne ponovi.

Jedina tema današnjeg sastanka, a o kojoj će predsednik večeras detaljno govoriti, biće strašna energetska kriza u Evropi, koja bi mogla da dovede do nesagledivih posledica.

Podsetimo, usred najava meteorologa da će Evropu zadesiti jedna od najoštrijih zima poslednjih godina, Nemačka odbija da izda dozvolu za gasovod Severni tok 2, što bi moglo da izazove nesagledive posledice i uvuče Stari kontinent u rat neslućenih razmera!

Nemački energetski regulator Federalna agencija za mreže saopštila je da ne očekuje da će u prvoj polovini 2022. doneti odluku o sertifikaciji gasovoda Severni tok 2. To znači da postoje velike šanse da u jedmom trenutku radijatori širom Evrope ostanu hladni, što bi izazvalo nemire sa nesagledivim posledicama u Evropi. To bi, međutim, tek bio početak pakla koji preti Evropi ove zime.

Osim toga, energetska kriza zahvatila je i naš region. Ministar ekonomije Severne Makedoije Krešnik Bekteši najavio je poskupljenje cene struje za 10 odsto.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading