NAŠI U BELOM SVETU,  I USKRS I VASKRS Grk po ocu, Srbin po majci, Kostas Foulatsiklidis slavi oba praznika
Alo

- U Grčkoj se Uskrs proslavlja u krugu porodice. U subotu uveče idemo u crkvu, kada se u ponoć poje himna „Hristos Vaskrse“, a na grčkom je „Hristos Anesti“. Tada se pale sveće vatrom koja je stigla iz Jerusalima i tuca se jajima kao i kod Srba. Zatim, počinje pričešće koje sledi nakon uskršnjeg posta. Posle toga svi idu kućama i sedaju za trpezu. Tradicionalno se poslužuje supa od džigerice i zeleniša, koja se ovde zove „magirica“ - kaže Kostas za Alo! i ističe da je „magirica“ odličnog ukusa i da bi svako trebalo da je proba. Kako kaže, taj ukus je, kao što bi Amerikanci rekli: „hate it or love it“, i napominje da je malo kisela zbog limuna, ali ima poseban šmek zbog jaja i džigerice.

KENIJA Daleko je Afrika...

Većina stanovnika u našem okruženju u Keniji su katolici i oni su već proslavili Uskrs, kaže Andrea Šisler, koja u toj afričkoj zemlji živi sa suprugom Stefanom i njegovom porodicom.

NAŠI U BELOM SVETU,  I USKRS I VASKRS Grk po ocu, Srbin po majci, Kostas Foulatsiklidis slavi oba praznika

Alo

 

- Trudimo se da bude sve kao kod kuće. Farbamo jaja, pravimo praznični ručak u nedelju. Meni je ovo prvi Vaskrs u Africi, sad sam s ove strane kamere, pa će moj jednogodišnji sin da se kucka s bakom, dedom, pradedom i ujacima u Beogradu preko video-poziva. Malo je tužno što smo daleko jedni od drugih, ali je važno to što se volimo - kaže Andrea.

- Ako neko mrzi njen ukus, uzme koju kašiku zbog običaja - otkriva Kostas, i dodaje da se za Uskrs peku na ražnju i „kokoreci“, a to je džigerica uvezana jagnjećim ili jarećim crevima.

Francuzima su naši običaji zanimljivi

Imam ja svoje male uskršnje običaje, kad god mogu odem do Crkve Svete Petke u Parizu, ali ove godine zbog zdravstvenih problema neću ići, već ću ujutru kad ustanem okaditi kuću, zapaliti sveću i pomoliti se, priča Nada Janković, rodom iz Foče, koja decenijama živi u Francuskoj.

NAŠI U BELOM SVETU,  I USKRS I VASKRS Grk po ocu, Srbin po majci, Kostas Foulatsiklidis slavi oba praznika

Alo

 

- S Božjom pomoći na Veliki petak ofarbala sam jaja u lukovini, a u subotu pravim kolače. U nedelju ujutru mesim pogaču i za ručak spremam naša tradicionalna jela. Uskrs slavim sa mojom decom, a često nam se pridruže prijatelji Francuzi kojima su naši običaji interesantni. Ovaj Uskrs mi je poseban jer prvi put slavim sa šestomesečnom unukom (ljubi je baba) - kaže Nada.

- U nedelju je uskršnji ručak, kada se uglavnom peče jagnje ili jare na ražnju, a može neko i drugo meso. Pravoslavni Uskrs se u svim pravoslavnim zemljama slavi uvek zajedno (što nije slučaj sa Božićem, koji samo Srbi, Rusi, na Svetoj Gori i u Makedoniji slave 7. januara). Mi poštujemo obe tradicije, mada nema nekih velikih razlika, osim praznika po starom i novom kalendaru. Što se tiče Uskrsa (Πάσχα), sve je potpuno isto kao u Srbiji, jedino je ovde običaj da kumovi koji su krstili decu pre praznika poklanjaju kumčićima uskršnju sveću. Taj običaj se poštuje do punoletstva - kaže Kostas.

HOLANDIJA U duhu tradicije

Srbi u Holandiji se okupljaju u Crkvi Svete Trojice u Roterdamu. Oni crkvu posećuju od Velikog četvrtka, kad se mole za praštanje grehova. Na Veliku subotu idu na noćnu liturgiju posle koje se pričešćuju. Za vreme praznika u roterdamskoj crkvi se okupi oko 700 ljudi, uglavnom iz Hercegovine, Krajine, Srbije i Bosne.

NAŠI U BELOM SVETU,  I USKRS I VASKRS Grk po ocu, Srbin po majci, Kostas Foulatsiklidis slavi oba praznika

Alo

 

- Na Veliki petak postimo na vodi i ne slušamo muziku - za Alo! je objasnila Srpkinja Svetlana Karan, koja bez obzira što ima holandsko državljanstvo praznike obeležava u duhu naše tradicije. Jaja farbamo na Veliki petak, a za nedelju spremamo bogatu prazničnu trpezu - rekla je Svetlana, i dodala da pored porodice na ručak dolaze i prijatelji.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading